Пловдивските звезди от XFactor зарадваха присъстващите с емоционалните си изпълнения на откриването на фестивала Plovdiv Jazz Fest в Дома на културата „Борис Христов“, който по традиция събира редица големи джаз-музиканти у нас и по света. Четирите тийнейджърки от формацията 4Magic показаха, че в Пловдив е раждал и ще продължи да ражда талантливи изпълнители. Този път те се разгърнаха в индивидуални изпълнения. На сцената на откриването пяха и други талантливи ученици на педагога Руми Иванова.

Тази вечер пианистът и композитор Джейсън Моран представя трибюта си за Телониъс Монк с още десетина негови колеги на сцената, първокласни американски джаз музиканти. Веднага след него Хилда Казасян отдава своята почит към великата Ела Фицджералд в компанията на JP3 - „С усмивка за Ела“.

На 2 ноември саксофонистът Дони МакКаслин и автор на последния албум на Дейвид Боуи „Black Star“ (за който получи две от наградите „Грами“ за албума тази година) ще гостува с квартета си, за да представи проекта си „Beyond Now“ от 2016 година, посветен на Боуи. Преди него на сцената ще бъде Христо Йоцов с най-новия си албум „Jazz Cats“.

На 3 ноември концертът ще се открие с последния проект на Антони Дончев с участието на Павел Терзийски и Росен Захариев, а след това традицията за четирима вокалисти на сцената този път ще продължат „Четирима господа пеят джаз“. Някои от тях са артисти, поставени в друга, различна от обичайната за тях музикална среда, но дръзко приели поканата - Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Павел Терзийски, в компанията на Октет Пловдив. На 4 ноември фестивалът ще бъде закрит с концерт на законодателя Joshua Redman trio. Фестивалът на джаза се организира от пловдивската джаз-певица Мирослава Кацарова.