За път в България ще бъде излъчен знаковия филм "ХОРАТА В НЕДЕЛЯ" (Германия, 1929), дело на водещи творци на европейското и американското кино довечера от 21:15ч. За място на прожекцията е избран емблематичния двор на Технически университет, който Опера Пловдив избра да преоткрие като нова локация за градска култура чрез програмата си КЛАСИК OPEN AIR.

Немият филм ще бъде озвучен от изпълнение на живо на Оркестъра на Опера Пловдив, който ще изпълни специално композирана музика за продукцията от италианския диригент Тициано Пополи.

"ХОРАТА В НЕДЕЛЯ" е изключително ценен за световната филмова история. Години преди да станат основни играчи в Холивуд, група млади немски режисьори - майсторите на филм ноар в Холивуд -Робърт Сьодмак и Едгар Г. Улмър, и бъдещите носители на ОСКАР Били Уайлдър и Фред Цинеман - са работили заедно по заснемането на лентата. Този ефирен, слънчев и загадъчен филм за няколко берлинчани (изпълнявани от непрофесионални актьори), които се наслаждават на уикенд разходка, предлага рядък поглед на Ваймар ерата в Берлин между двете световни войни. Уникален хибрид между документален и художествен разказ "Хората в неделя" е едновременно експеримент и основен хит, който е повлиял на поколения филмови творци по целия свят. Идеята да се съчетае филмът със симфоничен оркестър е на  Гулеймо Папа от италианския RIMUSICAZIONI FILM FESTIVAL и се осъществява в сътрудничество с Италианския културен институт в София.

За всички зрители е осигурен и комлимент - чаша вино. Новооткритата лятна сцена ще предложи любопитни музикални проекти и в следващите два поредни дни – симфоничен концерт под диригентството на маестро Диан Чобанов „Малка нощна музика“ на 2ри юни от 19:00 часа и детския спектакъл „Вълкът и седемте козлета“ на 3ти юни от 17:30 часа.

Проектът Класик OPEN AIR е част от Културния календар на Община Пловдив