Много пъти древната сцена на Античния театър в Пловдив ставала домакин на емблематични имана в рок и метъл музиката. Така беше и вчера, когато северняците от The Vintage Caravan и Opeth се качиха на нея и демонстрираха оригиналност и виртуозност със своето звучене.

The Vintage Caravan са рок група от Álftanes, Исландия. Създадена през 2006 г. от Óskar Logi Ágústsson и Guðjón Reynisson преди басистът Alexander Örn Númason да се присъедини след първия студиен албум.

Според Фред Томас от AllMusic, групата отговаря на жанровете класически рок, прото (ранен) метъл и прогресив рок. Nuclear Blast обаче ги описват като по-психеделичен рок. Самата група описва стила и звука си като „класически хард рок от 60-те и 70-те години с мощно отношение и модерен привкус“. Влиянията на групата включват Led Zeppelin, Deep Purple, Mastodon, Rush и Cream. Бандата обяснява, че обича "ударна музика, подхранвана от рифове".

Едно е сигурно, те направиха истинско шоу на Античния театър в Пловдив и заредиха публиката със страхотно рокаджийско настроение. Сякаш пренесоха всички десетилетия назад със своето звучене, визия и отношение.

След много топло сбогуване с тях, точно в 9 часа, излязоха хедлайнерите Opeth , за да демонстрират майсторство и виртуозност.

Opeth започват като мелодик дет банда с прогресив елементи, но постепенно прогресив метъл/рок звученето се налага като основно. В музиката им обаче могат да се открият още и блус, джаз, фолк, класически елементи. Парчетата им са дълги, с разнородна структура и преминават през различни настроения. Музикантите от групата демонстрират високи технически възможности.

На концерта в Пловдив бяха представени 11 композиции от периода между третия и тринадесетия (последен) албум на бандата.

The Lotus Eater, Allting tar slut, Sorceress, Deliverance са част от парчетата, за които се чуха коментари сред феновете: „ Ето за това парче дойдох”.

Фронтментът Микаел Акерфелд за пореден път показа страхотното си чувство за хумор в диалог с публиката в паузите между песните.

Античният театър бе почти изцяло зает от техни фенове, някои от които бяха чужденци, специално дошли у нас за концерта на своите любимци.

Днес Opethса признати за една от най-влиятелните банди на прогресив сцената. Те успяват да привлекат сред своята публика както фенове на рока, джаза и по-леките метъл стилове, така и фенове на най-тежките метъл стилове.

Със сигурност, трябва да благодарим на организаторът Blue Hills Evens за това музикално пиршество.  И тъй като не за първи път създават ударно шоу, нямаме търпение да видим следващите им изненади.

 

Фото кредит: Eлена Ненкова / Blue Hills Events.