След приключване на крайния срок за приемане на заявки за участие в Националния музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ, 2019 стана ясно, че за тази година заявките са 848 на брой. Тази цифра е с поне 120 заявки повече, отколкото миналогодишните. През 2018 година събитието отбеляза повече от 5000 души, посетили сцените му при 720 подадени заявки за участие, а тази година очевидно, броят ще е по-голям.

Сега вече без абсолютно никакво колебание може да се твърди, че Националния музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ, е най-мащабния и авторитетен фолклорен състезателен форум в България. Към момента не съществува конкурс с такава посещаемост, с 25 членно жури и 7 едновременно работещи зали по 12 часа дневно, в рамките на 2 дни.

23 специалисти във фолклора оценяват кандидатите на Орфееви таланти Пловдив 2019Очаква се Европейската столица на културата, да посрещне повече от 5000 участници от всички краища на България

"Парадокс е, че събитието демонстративно се пренебрегва от полизрението на общинарите в Европейската столица на културата. НМФК „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ не получава абсолютно никакво финансиране нито от Община Пловдив, нито от Общинска фондация „ПЛОВДИВ 2019“, въпреки че организаторите са кандидатствали не веднъж. Мотивите на фондацията са, че то било традиционно и не попада в обсега на целево финансиране, а от Община Пловдив задължават организаторите да вземат такси участие в размер не по-голям от 20 % от целия бюджет на събитието, но в същото време общинарите си запазват правото драстично да режат от необходимия за релизация бюджет на конкурса" - споделят организаторите на конкурса.

Въпреки всичко НМФК „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ запазва и отстоява статута си на една благородна кауза, в която не финансовите средства са водещи, а на първо място приоритети в организацията и провеждането му са: благородството, всеотдайността, вярата в доброто. Децата на България, любовта към българския фолклор, българската история и благоговеенето пред нашите предци.

Ние сме зависими единствено от уважението и вярата на участниците в конкурса. Това ни прави уникални, силни и неповторими!

Национален музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ, 2019 ще се открие на 21.03.2019 г. с концерт на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, от 18:00 ч. в залата на Военния клуб. Специално участие в програмата се очаква да вземат известните народни певици Янка Рупкина и Сорина Богомилова.

Голямата певица Янка Рупкина идва в Пловдив! Ще оценява кандидатите на Орфееви талантиКъм нея ще се присъединят председателят на журито проф. акад. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев

На 22 и 23 март 2019 г. от 08:00 ч. до 21:00 ч. ще работят всичките 7 зали на конкурса, в името на българския фолклор, младите фолклорни таланти, развитието и утвърждаването на националната ни културна идентичност.