Голяма народна певица Янка Рупкина ще пристигне под тепетата, за да стане част от поредното издание на най-мащабния фолклорен състезателен форум у нас – Националният музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – Пловдив, 2019.

Странджанският славей ще бъде член на журито и ще оценява гласовитите кандидати. 

Тя запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ.

 

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“. Почетен гражданин на Бургас от 2017 г.

Към нея ще се присъединят председателят на журито проф. акад. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев.

Очаква се Европейската столица на културата, да посрещне по традиция повече от 5000 участници от всички краища на България.

Припомняме, че конкурсът ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ ще бъде открит на 21 март 2019 г. с тържествена програма, в концертната зала на Военен клуб – Пловдив.

23 специалисти във фолклора оценяват кандидатите на Орфееви таланти Пловдив 2019Очаква се Европейската столица на културата, да посрещне повече от 5000 участници от всички краища на България

Тази година конкурсната част ще се проведе в рамките на два дни (22 и 23 март 2019 г.), едновременно в 7 зали. Двадесет и трима от най-авторитетните личности, специалисти в българската народна музика, танц, етнография и фолклористика ще оценяват кандидатите. 

Класираните участници на Първо, Второ и Трето място в направленията „Индивидуални изпълнители – народно пеене и народни инструменти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура)“ в четвърта възрастова група (8 – 12 клас) ще получат едногодишни парични стипендии от Министерство на културата.

За пръв път през тази година целеви парични стипендии от ведомството ще получат и участниците в същите направления, но и в трета възрастова група (5 - 7 клас).