Поредното издание на най-мащабния фолклорен състезателен форум у нас – Националният музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ, 2019 ще се открие на 21 март 2019 г. с тържествена програма, в концертната зала на Военен клуб – Пловдив.

Тази година конкурсната част ще се проведе в рамките на два дни (22 и 23 март 2019 г.), едновременно в 7 зали. Двадесет и трима от най-авторитетните личности, специалисти в българската народна музика, танц, етнография и фолклористика ще оценяват кандидатите. Председател на журито отново ще е Ректорът на АМТИИ – Пловдив проф. акад. Милчо Василев.

„ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ – ПЛОВДИВ, 2019 е част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, което означава, че класираните участници на Първо, Второ и Трето място в направленията „Индивидуални изпълнители – народно пеене и народни инструменти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура)“ в четвърта възрастова група (8 – 12 клас) ще получат едногодишни парични стипендии от Министерство на културата.

За пръв път през тази година целеви парични стипендии от ведомството ще получат и участниците в същите направления, но и в трета възрастова група (5 - 7 клас).

Очаква се Европейската столица на културата, да посрещне по традиция повече от 5000 участници от всички краища на България.

Организатори на НМФК „Орфееви таланти“ са Български национален младежки фолклорен съюз (председател на БНМФС и организационния колектив – Николай Гурбанов) и АМТИИ Пловдив.