На днешната дата се навършват 2 години, откакто от този свят си отиде големият кавалджия Матьо Добрев. Публикации в мрежата и клипчета с незабравимия музикант наводниха музикантските групи в социалните мрежи, а колеги и приятели си спомнят с умиление за майстора на кавала. 

Припомняме, че Матьо Добре почина внезапно на 62-годишна възраст през 2019 година, а първа за неговата кончина съобщи народната певица Катя Георгиева.

"Много рано ни напусна,приятелю! Имаше още много музика да изсвириш и да топлиш нашите души ! Ще останеш завинаги в нашите сърца!Никога няма да забравим добрините ти!" - бяха част от думите, с които тя изпрати своя колега и приятел. 

Много родни музиканти също почетоха паметта на Матьо Добре с трогателни послания в мрежата. Всички те скърбяха за загубата на виртуозния музикант и продължават да си спомнят с умиление за добрата му душа, невероятно чувство за хумор и Божествена музика.

Оркестри и певци скърбят за големия Матьо ДобревМайсторът на кавала си отиде на 62-годишна възраст, след кратко боледуване

За Матьо Добрев говорим, като явление в Българската Народна Музика - традиция и съвременност вплетена в едно цяло. Кавалджийските мелодии на Матьо Добрев вълнуват, докосват сърцето и душата с мека, топла звучност - "Макамлийско хоро", "Женско хоро"...

Преподавател по кавал в Музикалното училище Котел - оказва влияние върху световноизвестният български кавалджия и композитор Теодосий Спасов.

Световната Сцена познава кавалджийските мелодии на Матьо Добрев - Концерти с оркестър " Тракия " на Иво Папазов - Ибряма, С Акордеониста Нешко Нешев, с бас китариста Ради Казаков, С Формация " Виртуозите на Тракия ".

Известният кавалджия Теодосий Спасов, пък твърди, че музикантът е имал сериозно влияние над него...

Народната певица Ваня Вълкова създаде песен в памет на кавалджията Матьо Добрев, която носи заглавието "Седнала е бяла Тудорка". 

Първоначалната ѝ идея бе песента да е посветена на именития музикант приживе, в знак на благодарност и признателност за таланта и музиката му, но той така и не успява да чуе този подарък.

Почина големият кавалджия Матьо ДобревЗа тъжната вест съобщи народната певица Катя Георгиева