Explore Bulgaria“ се завръща по National Geographic с пети сезон. Тази година изданието е посветено на Пловдив, който за първи път бе избран за културна столица на Стария континент. Премиерата на новия сезона е на 05 юни от 21:30 часа. 

Новият сезон следва рамката на градска експедиция из един пълен с археологически, архитектурни, културни, съвременни и позабравени изненади град. Популярният български журналист и блогър Драгомир Симеонов влиза в ролята на гид. Този път приключенският му дух го отвежда в красивите обятия на втория по големина град в страната, който, като европейска столица на културата, през цялата година предлага незабравими изживявания на хиляди посетители от цял свят. Културата ще следва Драго през цялото му пътешествие из пъстрия Пловдив.

Петото издание включва шест епизода, като всеки от тях разглежда различна тема. Водещият с помощта на експерти и местни жители ще ни преведе през значими места и ще ни върне назад във времето. Ще ни отведе до емблематичната за Пловдив река Марица, ще разгледа познати и не толкова познати факти за историята на града, ще разбере повече за богата култура и бит, които са се събрали в красивия град под тепетата и ще се потопи в античния му чар и модерно усещане.

За да опознае по-добре духа и същината на Пловдив, Драгомир Симеонов ще посети културни забележителности, религиозни храмове, ще се наслади на богатото разнообразие от изкуство и ще извиси поглед над града.  

Тази година продукцията подкрепят и партньорите от Фондация „Пловдив 2019“, чиято мисия с проект  Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. е да направят културата достъпна за всеки. Тяхната визия включва трансформиране на забравени градски пространства и промяна на мисленето на хората, за да се превърне Пловдив в едно още по-добро място за живот и още по-атрактивна туристическа дестинация.

„Тази година Пловдив е България, а България е във фокуса на културата на Европа. „Explore Bulgaria“ е чудесна възможност милиони хора да пожелаят да посетят още едно кътче от прекрасната ни страна. Инициативата, на която градът ни е домакин, намира достойно място в ефира на National Geographic, затова стъпвайки върху хилядолетната история, ние създаваме стойност за идните поколения. Надяваме се, че повече хора ще научат колко специална е нашата страна именно през очите на Древния Пловдив“, споделят от екипа на Фондацията, която реализира проекта „Пловдив 2019“.