Изложбата на варненския художник Иван Минчев на връх 50-годишния му юбилей плени в лабиринта на своя абстрактен експресионизъм гости и ценители на изкуството в галерия “Aeterna”. 

"Двете страни на същността" се разпростряха по стените на галерията, а всеки дошъл да се наслади на първата изложба на Минчев в града под тепетата беше поставен в лабиринта, създаден от маестрото, - загуби се в необятното му изкуство, за да открие своя собствен път в платната и в рисунките.

Втората самостоятелна изложба от новия сезон на "Aeterna", посветен на творчеството на съвременни даровити български художници, отново събра културната общност и получи одобрението ѝ.

Творбите на Минчев получиха високата оценка на неговите колеги и доказани майстори на четката художниците Атанас Хранов и Илиян Савков.

"Тази изложба е като албума на Led Zeppelin - In Through the Out Door", направи алюзия с музикалното творчество Савков, а колегата му Хранов нарече рисунките "малки шедьоври".

Вернисажът стана обект на интереса и на експерти в областта на изкуството. Един от най-големите български колекционери и меценати Димитър Инджов попълни колекцията си с няколко платна и рисунки на Минчев. С творби на маестрото се сдобиха още пловдивският архитект Веселин Русев и колекционерът Данаил Ванчев. 

"Мисълта на автора се е отказала от конкретния образ, за да направи възможно съществуването на нов, личен свят. Свят със своя логика, своя структура и свои истини. Късчетата от този свят наричаме картини, а опитът да бъде сглобена част от него - изложба. Това имаме пред себе си сега", така е описал директорът на Градската художествена галерия в Пловдив Красимир Линков новите творби на Минчев. "Силно експресивно настроение" е вложено в основната тема - градът, и генерира новия му облик, заключен в силует, светлина и сянка.  

Картините на Иван Минчев ще останат в арт пространството в Безистена на Главната улица следващите две седмици, през които всеки любопитен да се загуби в лабиринта на изкуството може да прекрачи прага на "Aeterna".