Изложба “Децата на Медея – Деус екс махина или Що е то Античен театър“ представя 82 рисунки на деца от ромската, турската, арменската и еврейска общности в Пловдив като част от програмата на „Пловдив 2019“. Изложбата е подредена от днес на външните пана на пл. „Централен“ и може да бъде видяна до 2 юли. Тя се реализира в рамките на образователната програма на проект „Медея“. 

Проектът събира 75 деца между 6 и 17 годишна възраст, които чрез театъра намират решения на конфликти от ежедневието си. Официалното представяне на изложбата ще се състои на 23 юни 2018 г. от 11.00 часа в Малка Базилика в Пловдив, където присъстващите ще се запознаят с подробности по проекта и повече за работата с децата. 

В 13.30 ч. гостите и децата ще разгледат изложбата, представена на площад „Централен“. Рисунките са събрани без селекция и редакторска намеса и са най-доброто свидетелство за социалната и терапевтична роля на театъра.
Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тях и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дават отговор в рисунките си. Детското въображение търси и смисъла на думите „вярност“, „чест“ и „уважение“.

В продължение на няколко седмици децата и младежите работиха по темата за конфликта от древногръцката трагедия. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени. 

През 2018-та проектът се развива като обучителен и насочен към децата. Предстои през лятото на 2019-та на Античен театър в Пловдив да се играе и театралната постановка "Медея" на Десислава Шпатова с актьорското включване на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Станка Калчева и още познати лица от театралната сцена.