С тежко въоръжена охрана и бронирани коли пристигат в Пловдив пет от най-емблематичните съкровища на България. Те ще бъдат наредени в Археологическия музей, където на 14 май се открива изложбата "Преоткритият свят на стара Европа".

Застрахователната стойност на експонатите е 43 млн. евро. "Целта е да представим Пловдив като един от най-старите живи градове с непоказвани 250 находки от 6-о хилядолетие преди Христа, открити в могилите на "Лаута" и "Брезовско шосе", както и от най-ранните пластове на Небет тепе", коментира директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.

От мерки за сигурност се пази в тайна пристигането на безценните богатства. Пловдивчани и гостите на града ще видят Вълчитрънското съкровище, съставено от 13 златни съда с общо тегло 12,5 кг. Открито е при обработка на лозе през 1924 г. и е най-старото у нас. Датира се от времето на бронзовата епоха. Когато двамата братя го открили, първоначално помислили, че съдовете са медни и ги захвърлили в мазето. Най-големият с тегло от 6 кг използвали като корито, за да хранят прасето, съобщава 24 часа. Шопарът дълго време се търкал в стените на съда и той започнал да блести. В световната археология случаят е известен като "Златното прасе".

Второто съкровище е това от Хотница, Великотърновско, което се състои от 44 златни предмета и е от каменно-медната епоха. Във витрините ще заблестят също златните находки от Рупите и село Дъбене, Карловско. За емблематичната изложба се завръща в Пловдив и оригиналът на Панагюрското съкровище. Богатствата идват от НИМ, Националния археологически институт с музей при БАН и музеят в Търново.

Експозицията ще продължи до края на октомври. "Целта е гостите да разберат какво представлява Пловдив и да се насладят на световни образци от древното изкуство. А не да наблюдават пърформанси с гълтане на огън, които приключват за десетина минути", коментираха археолози. Те припомниха, че изложбата е част от европейската столица на културата, макар "Пловдив 2019" да не я е подкрепил. Въпреки това музеят ще я реализира. За целта правителството е гласувало 50 000 лева за застраховка на съкровищата.