Книгата „Епохата на автократите“ от Гидиън Рахман ще бъде представена на 30 май в зала "Париж" на новотела. В разговора за авторитарните лидери на света, доближаващи се или мечтаещи да бъдат диктатори, ще се включат създателят на поредицата "Власт и отговорност"  Свилен Спасов, медийният експерт проф. Георги Лозанов и докторантът по социология в Нов български университет Валентин Вълканов.

Изданието беше отличено като „Най-добра книга на 2023 г.“ според The Economist, Foreign Affairs, The Times (UK) и Sunday Times. 

В тома си авторът изследва как и защо след началото на новото хилядолетие една след друга столици като Москва, Пекин, Делхи, Бразилия, Будапеща, Анкара, Рияд и дори Вашингтон се оказват превзети отвътре по наглед демократичен път, който обаче отвежда до установяване на власт на лидери със силни диктаторски наклонности. 

Според тях политическите фигури, описани в книгата, са националисти и социални консерватори, които у дома публично се определят като защитници на „обикновените хора“ срещу „глобалните елити“, а навън се представят като олицетворение на цели нации. И както винаги е било - насърчават създаването на култ към личността си, а най-страшното е, че тези лидери се изкачват до властта не само в традиционно авторитарни общества, но и в сърцата на либералните демокрации.

В „Епохата на автократите“ Рахман търси какво е общото в тази антидемократична вълна и какви са връзките между тези автократи. В своето изследване той посочва общите теми, чрез които те създават пропаганда, разсъждава върху глобалните тенденции и до какви крайности могат да доведат те.

 Защо демокрацията по света отново е в отстъпление, а агресията и милитаризмът диктуват световните събития? 

Без да има за цел да бъде пътеводител на диктаторите по света – те са твърде много, тази книга посочва ключовите общи наративи, чрез които тези управници създават своята пропаганда, разсъждава върху глобалните тенденции и до какви крайности могат да доведат те, ако продължават в тази пагубна за света посока. Как се случи така, че за кратък период от време демокрацията по света отново е в отстъпление, а агресията и милитаризмът диктуват световните събития? И защо тези лидери се изкачват до властта не само в традиционно авторитарни общества, но и в сърцата на либералните демокрации?

Отговор на тези и други въпроси ще търсим и на представянето на изданието.

Входът е свободен.