Носителят на награда "Booker" Георги Господинов анонсира новата си книга. „Градинарят и смъртта“ ще излезе в печат това лято, като авторът е избрал месеца, който нарича "следобедът на годината". Очаква се тя да се появи в книжарниците на  27 август.

„Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“. Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели“, сподели българският автор.

Той благодари на всички, работили по „тихата направа“ на „Градинарят и смъртта“ – Люба Халева (художник), Биляна Курташева (редактор), Мария Венедикова (коректор). „Благодаря на издателство „Жанет 45“, с което сме заедно през всичките тези години. И на читателите, които ще посрещнат тази книга“, допълни той.

Господинов публикува си малък откъс, който загатва част от съдържанието на новата книга:

Баща ми беше градинар. Сега е градина.

Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата.

История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди.

Не книга за смъртта, а за тъгата по живота, който си отива. Има разлика.“

Г. Г.