Банановото суфле е страхотно предложение за моментите, в които искате да приготвите нещо представително като десерт, но в същото време бюджетно. Вижте как да го направите:

 

Продукти:

  • масло
  • 1 добре узрял банан
  • 4 с.л. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 с.л. захар
  • 1 жълтък
  • 4 белтъка
  • пудра захар за поръсване
  • бита сметана

 

Начин на приготвяне:

  1. Намажете дъното и стените на 2 керамични формички за суфле с масло, като го нанасяте отдолу нагоре. Сипете малко захар във всяка формичка и като въртите формичката поръсете захарта по дъното и стените ѝ. Отстранете излишната захар.
  2. Обелете банана и го начупете на парчета в блендер. Добавете 1 с.л. захар, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и жълтъка. Разбийте до гладкост.
  3. Разбийте леко белтъците в голяма суха купа, с помощта на тел. След това добавете 3 с.л. захар постепенно, като биете белтъците. Разбийте до получаването на сняг. Добавете банановата смес и внимателно разбъркайте с помощта на шпатула, като се стараете да запазите въздуха в сместа.
  4. Напълнете формичките до горе и изравнете с помощта на палетен нож. Поставете ги в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 7-8 минути.