Фокача (на италиански: Focaccia) е традиционен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.

В различните вариации може да се срещне и гарнирана със твърди сирена, зеленчуци, лук, дори месо. Тестото, с което се приготвя фокача не се различава от това за пица.

Необходими съставки:

500 грама брашно
15 грама мая
малко захар
сол
350 милилитра гореща вода
маслини
чери домати
босилек

Начин на приготвяне:

Поставете брашното, маята, водата и малко захар в купа и месете, докато получите гладко и меко тесто. Оставете да престои, докато се удвои.

Нарежете доматите и маслините. Разточете тестото в кръг. Добавете маслините и доматите, малко сол и босилек. Печете 20-25 минути при температура 180 ° С. Намажете със зехтин, в който трябва да добавите скилидка чесън и пресен розмарин.