Ако обичате свежите храни, предложението ни определено ще ви впечатли. Освен здравословни и нискокалорични, спаначените палачинки са изключително атрактивно и разчупено ястие, което лесно може да се превърне във вегетарианско, като просто пропуснем да сложим свинско филе.

Интересният зелен цвят се получава от спанака, разбира се, а благодарение на него лесно може да впечатлите и накарате всяко дете да хапне повече салата.

Друг плюс е, че те се приготвят изключително бързо и най-важното, адски вкусни са. Рецептата е подходяща за всеки, дори и за новаците в кухнята, тъй като същинското готвене е само приготвянето на апетитните зелени палачинки. Съветваме ви да спазите рецептата, ако имате възможност и да подправите плънката с лайм, защото той придава различен и свеж вкус.

Ето и как да си ги приготвите:

Съставки:

1 зряло авокадо

350 г смесени цветни чери домати

200 г бейби спанак

3 стръка зелен лук  

1 лайм

1 голямо яйце

1 чаша брашно

1 чаша прясно краве мляко 2% масленост

300 г извара

200 грама свинско филе

зехтин, сол и четен пипер

За плънката:

1. Обелете и нарежете на ситно авокадото, доматите на четвъртинки и пресния лук. Поставете ги в купа за салата с малко повече от половината бейби спанак.

2. Сложете изварата в купа и я подправете със зехтин и сол.  

За палачинките:

3. Счупете в блендер яйцето, добавете брашното, млякото, останалия спанак и щипка сол и черен пипер, след това блендирайте, докато се получи гладка смес.

4. Поставете голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън, намажете с малко зехтин и след това изсипете тънък слой от сместа за палачинки, като внимателно разстилате палачинката на тънък слой. Печете докато палачинката стане леко златиста и обръщате.

Готовите палачинки подредете върху чиния за сервиране и така, докато сместа свърши. След като всички палачинки са готови, може да ги обърнете, за да може последните приготвени да „починат”.

5. Овкусете плънката със сол, сока от лайма (ако не обичате много кисело използвайте половината лайм и при нужда добавете и другата половина) и зехтина. При овкусяването винаги зехтинът е последен.

6. Намажете палачинката с извара, след това сложете от плънката и подредете филето. Сгънете палачинката и сервирайте със стрък див лук и/или разрязан чери домат за украса на чинията.

Препоръки:

1. Може да добавите домашен чеснов или млечен сос.

2. В рецептата използвахме извара, но може да използвате вместо нея моцарела, халуми, фета или крема сирене.

3. Може да поднесете спаначените палачинки с пържено яйце отгоре.