И тиквите, и крушите вече са на пазара у нас с идването на есента. Предлагаме ви идея за сезонен десерт, включващ тези плодове. С тази рецепта ще разнообразите менюто си и ще зарадвате семейството.
Необходимите продукти са: яйца - 3 броя, захар - 1 ч.ч., прясно мляко - 150 мл, олио - 3 с.л., ванилия - 1 брой, тиква - 1 ч.ч., настъргана, круши - 3 броя малки, брашно - 2 чаени чаши, какао - 2 с.л. равни, бакпулвер - 1 пакет, пудра захар - за поръсване, орехи - 2 с.л. смелни.
Приготване:
Тиквата се обелва и рендосва на едро ренде. Крушите се обелват и нарязват на парченца.
В купа се разбиват с телена бъркалка яйцата със захарта и ванилията. Добавят се олио и прясно мляко, настърганата тиква и се разбърква.
Накрая се пресява брашното с бакпулвера и отново се разбърква на кексова гъста смес. Отделя се половината смес, добавя се какаото.
В тавичка с 24 см диаметър върху хартия сипваме половината бяла смес от тестото за кекс.
С лъжица разпределяме от сместа с какаото, отгоре се набождат парченца круши. Заливаме с останалата бяла смес, парчета круши и от сместа с какао се оформя като решетка. С върха на ножа се минава на зиг-заг да се получи шарка.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути. Пробваме с клечка, която трябва да излезе от сладкиша суха.
Изваждаме сладкиша да се охлади върху решетка и поръсваме с пудра захар.
Източник: gotvach.bg
Още от категорията
Сочно шоколадово брауни с ганаш