
Много хора смятат, че растителните масла са здравословни. Химикът и биолог Елена Семиколенных направи препоръки за избора на растително масло. Тя обясни и къде да търсим така необходимите омега-3 мастни киселини, които много хора очакват да си набавят с растителното масло.
При избора на масло за пържене трябва да се вземе предвид неговата устойчивост при нагряване до 200 градуса. "Олиото преминава ли този параметър? Отлично", пише експертът в своя канал в Telegram, като отбелязва, че е по-добре да не експериментирате и да пържите с кокосово и палмово масло - те имат твърде много наситени мазнини.
„Маслото от растения не може да бъде добър източник на омега-3“, поясни Елена Семиколенных. Омега-3 се съдържа в рибата (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло).
В същото време в нашата диета има много омега-6. И което е важно, тя се „съревновава“ в тялото с омега-3. За да има баланс, се препоръчва да се намали консумацията на слънчогледово, соево и царевично масло.
Семиколенных съветва да не се използват тези масла в големи количества. Ако пържите, най-добре е да инвестирате в добър тиган с незалепващо покритие и да използвате възможно най-малко олио.
"Трябва да налеете минимум масло в тигана, за да не изгори храната. В идеалния случай трябва да е тънък маслен филм", казва химикът.
При избора на масло за пържене трябва да се вземе предвид неговата устойчивост при нагряване до 200 градуса. "Олиото преминава ли този параметър? Отлично", пише експертът в своя канал в Telegram, като отбелязва, че е по-добре да не експериментирате и да пържите с кокосово и палмово масло - те имат твърде много наситени мазнини.
„Маслото от растения не може да бъде добър източник на омега-3“, поясни Елена Семиколенных. Омега-3 се съдържа в рибата (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло).
В същото време в нашата диета има много омега-6. И което е важно, тя се „съревновава“ в тялото с омега-3. За да има баланс, се препоръчва да се намали консумацията на слънчогледово, соево и царевично масло.
Семиколенных съветва да не се използват тези масла в големи количества. Ако пържите, най-добре е да инвестирате в добър тиган с незалепващо покритие и да използвате възможно най-малко олио.
"Трябва да налеете минимум масло в тигана, за да не изгори храната. В идеалния случай трябва да е тънък маслен филм", казва химикът.
Изпрати на приятел:
Акценти
Виж всички



Изведнъж стана ясно, че са пълни идиоти
10.10.25 13:00
9988





Разпитват пред психолог Дебора в Пловдивския съд днес
10.10.25 09:47
4745
Темите на Traffic News

Счупено детство: Скритата истина в една детска градина
28.09.25 22:15
49077