Много хора смятат, че растителните масла са здравословни. Химикът и биолог Елена Семиколенных направи препоръки за избора на растително масло. Тя обясни и къде да търсим така необходимите омега-3 мастни киселини, които много хора очакват да си набавят с растителното масло.

При избора на масло за пържене трябва да се вземе предвид неговата устойчивост при нагряване до 200 градуса. "Олиото преминава ли този параметър? Отлично", пише експертът в своя канал в Telegram, като отбелязва, че е по-добре да не експериментирате и да пържите с кокосово и палмово масло - те имат твърде много наситени мазнини.

„Маслото от растения не може да бъде добър източник на омега-3“, поясни Елена Семиколенных. Омега-3 се съдържа в рибата (сьомга, риба тон, скумрия, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло).

В същото време в нашата диета има много омега-6. И което е важно, тя се „съревновава“ в тялото с омега-3. За да има баланс, се препоръчва да се намали консумацията на слънчогледово, соево и царевично масло.

Семиколенных съветва да не се използват тези масла в големи количества. Ако пържите, най-добре е да инвестирате в добър тиган с незалепващо покритие и да използвате възможно най-малко олио.

"Трябва да налеете минимум масло в тигана, за да не изгори храната. В идеалния случай трябва да е тънък маслен филм", казва химикът.