Делото срещу Илия Стоичков, който бе признат за виновен от Окръжен съд, за жестокото убийство на доц. Стефан Нейков, ще бъде гледано при закрити врати. Това решиха Апелативните магистрати, а искането бе на защитника му адв. Красимир Елдъров. Причината е, че журналистите, присъствали на предишните заседания правили снимки на подзащитния му и изнасяли „пикантни подробности” от личния му живот.

Магистратите не дадоха ход на местното заседание поради отсъствието на адвоката на частните обвинители. Адвокат Кутрянски е депозирал молба, с която известява, че му е бил разрешено да ползва годишен платен отпуск, още преди да получи призовка за заседанието. Залата не се яви и съпругата на убития Ирина Нейкова, която проявила грипоподобни симптоми и предпочела да остане вкъщи.

Делото бе отложено за 19 октомври.

Припомняме, че  Илия Стоичков иска по-лека присъда, след като бе осъден на 20 години затвор за убийството на доцента.  Стоичков е поискал от магистратите да бъде променена квалификацията на деянието. Междувременно близките на Нейков, чието тяло бе открито до Военна болница, също са обжалвали присъдата. Те настояват да доживотен затвор на убиеца му. Такова е искането и на прокуратурата, която е внесла протест. 

Припомняме, че Илия бе признат за виновен за това, че на 2 юли 2018 година умишлено е умъртвил Стефан Нейков по особено мъчителен начин. Освен това, той е откраднал златен синджир от убития. Нейков бе открит мъртъв на 2 юли 2018 край Военна болница, след като е бил пребит и изнасилен с бейзболна бухалка в землището на село Оризаре. Основният мотив за убийството е връзка между жената на Илия - Иванка и Стефан, която карала част от студентското си обучение при 71-годишният доцент. В последните години преди смъртта си той бил пенсиониран, но работил като научен сътрудник в Институт по растителни генетични ресурси в Садово. 

В края на миналата година Окръжният съд осъди Стойчев да изплати и обезщетение на близките на пострадалия в размер на 220 000 лева.