По 1000 лв. на курс е вземал задържаният за притежание на дрога полицай Лазар Лазаров. Той е бил само куриер и е пренасял наркотиците от една точка до друга, съобщи в петък шефът на Вътрешна сигурност в МВР Стефчо Банков. 35-годишният служител на Криминална полиция Лазаров бе задържан в четвъртък следобед, припомня 24 часа. 

Колегите му го наблюдавали няколко месеца, но така и не могли да го засекат в момент на доставка. На 15 април обаче получили анонимен сигнал, че се подготвя сделка с дрога. Веднага бил създаден екип и колата на колегата им била спряна в столичния кв. “Студентски град” .

Лазаров признал, че има дрога у себе си.

“При обиска във вътрешния му джоб е намерено вещество, което наподобява кокаин, а в подлакътника на жабката на лекия автомобил е намерена топка тревиста маса, наподобяваща марихуана. Непосредствено след това е направен и полеви тест на тези две вещества, който потвърждава, че те са кокаин и марихуана”, съобщи районната прокурорка на София Невена Зартова.

И обясни, че полицаят, който работи в сектор “Издирване” на столичното 6-о РУ, отказал полеви тест, който да покаже дали е карал надрусан. По оперативни данни Лазаров, срещу когото се водят няколко дисциплинарни производства, само е пренасял дрогата до дилъри. Действал е предимно в кв. “Студентски град”, а по време на ареста си е бил в болнични. “Минималната куриерска сума е над 1000 лева на курс. Курсът е еднократен - от точка А до точка Б”, посочи Банков. Той и колегите му все още разследват откъде Лазаров се е снабдявал с наркотиците. Мъжът е задържан за 72 часа и ще му искат постоянен арест по обвинение за притежание на дрога. Той работи от 9 години в 6-о РУ.

Това не е първи арест на полицай в “Студентски град” за престъпления, свързани с дрога. През октомври 2017 г. бяха задържани Александър Станев и Еджевит Осман от 7-о РУ. При ареста им бе обявено, че опънали чадър над дилъри и прибирали “такса спокойствие” от проститутки. У единия бяха открити 2000 лв., вероятно от подкуп, а другият имаше у себе си наркотици. Лазаров не е единственият полицай, задържан в последните дни. Преди седмица бе арестувана и барета, която крадяла от столични жилища заедно с няколко бандити, посочи Банков. И нарече ареста му “безпрецедентен”.

40-годишният полицай задигал бижута, докато другите крадци търсели само ключове от коли, които по-късно да задигнат. И баретата, и другарите му са обвинени, и разследването срещу тях продължава.