Война между погребалните агенции в Стара Загора. Взаимните обвинения са за рушвети за информация за починали лица. В същото време - общинската агенция за траурни ритуали е пред закриване. Неофициално се твърди, че те предлагат до 200 лева за информация за починали лица и как да стигнат до техните близки.

Тревожната тенденция беше потвърдена и от служители на общината. В същото време - общинското погребално дружество е на ръба на фалита с над 100 хиляди лева дългове. Генко е склонен да помага на приятели при оформянето на гробни места. Работи сам и не се е сблъсквал с дейността на агенциите.

„Не ми се е налагало, слава Богу не съм се занимавал още аз с тези неща”, посочва мъжът, предава Бтв. В града действат общо 11 агенции. Една общинска, която е пред фалит и 10 частни, които непрекъснато вдигат залозите.

От общината също признават за проблема. Затова - общината мисли да закрие общинското дружество през януари.

Бившият му управител, който сега има собствена агенция, не е съгласен с твърденията за нелоялна конкуренция в бранша. Обяснението на част от общинските съветници за финансовия крах в общинската фирма е друго. Те твърдят, че това е резултат от лош мениджмънт - на трима души персонал, има трима счетоводители.

Задълженията на фирмата са 102 000 лева. Управителят казва, че са намалели погребенията в града. А те не се променят - всяка година са между 1300 и 1400. Ако дружеството бъде закрито не е ясно кой ще погребва най-бедните. За тях общината дава на дъщерната си фирма по 360 лева. Дали общинското дружество за тъжни ритуали ще бъде закрито заради големи загуби предстои да се реши в началото на януари.