Бившият полицай Венцислав Караджов, който бе осъден на доживотен затвор за убийството на родителите си Божура и Цветан Караджови, отново се изправи пред Апелативен съд. Процесът на втора инстанция започна отначало, след като ВКС върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на Апелативен съд.

Обрат! ВКС отмени присъдата на Венци Караджов за убийството на родителите му, връща делотоСоченият за двоен убиец отново ще се изправи пред Апелативен съд

Припомняме, че Караджов получи най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна бе наложено от Апелативен съд в края на месец ноември 2020 година. До последно бившият полицаи отстояваше позицията си за невинност. Делото в Апелативен съд продължи повече от 9 месеца, през които бяха разпитвани свидетели, изготвяни нови експертизи и проведени очни ставка.

Веднага след решението на магистратите в Пловдив, Караджов подаде жалба до ВКС, с която поиска оправдателна присъда. Няколко месеца след жалбата пред висшите магистрати, ВКС излезе с решение. Върховният съд отмени присъдата на Венци Караджов и върна делото на предишна инстанция. 

Припомняме, че двойното убийство на Божура и Цветан Караджови стана на 15 май 2016 година в имот на улица „София” в район „Западен”. Съпрузите са били разстреляни, а телата открити два дни по-късно от съседка.

Още на същия ден бе арестуван синът им – Венцислав Караджов. Според разследващите той е проникнал в имота, скрит в задната част на семейния автомобил, шофиран от съпругата му Каля.

И към днешна дата оръжието на убийството не е открито.

Апелативен съд реши: Доживотен затвор за Венцислав КараджовМагистратите потвърдиха решението на първа инстанция

„Вижте как водят един невинен човек”, с тези думи Венци Караджов прекрачи прага на залата в Апелативен съд. Пред магистратите за пореден път той заяви, че не е убил родителите си, а обвинението почива на косвени и изфабрикувани доказателства. Експолицаят дори определи като изкуствен балон фактическата обстановка в обвинителния акт.

„Има факти, които от първия ден на задържането ми са неглижирани. Не е ли странно, че ВКС отмени присъдата ми? Обвинителният акт е опорочен, а мотивите на Окръжен съд почиват на фактическата обстановка в обвинителния акт – това е един балон, без правна стойност. ВКС доказва, че доказателствата са изфабрикувани . 6 години сме в съдебна фаза и до момента няма нито едно доказателство за мое участие в убийството. Искам да не се продължи по този начин процесът, тъй като се бяга от основния факт – авторството. От досъдебното производство до ден днешен не е доказан часът и датата на убийството. Говори се за един период от 2-3 дни, съдебномедицинската експертиза също не дава точен час и ден. Искам да се докаже точното време на убийството на родителите ми. Да се докаже също и чие е ДНК-то по лоста, намерен на местопрестъплението. Не е мое, нито на родителите ми, нито на жена ми. Искам да се направи експертиза на веществено доказателство – влакна на дрехи, намерени по разбития прозорец в дома на майка ми и баща ми. Доказано е, че не са на мои дрехи, нито на родителите ми. Нека да се докаже на кого са. Минах три инстанции и не получих справедливост”, бяха част от встъпителните думи на Караджов.

Защитата му, в лицето на адвокат Зоя Тошкова, поиска експертиза на ДНК материала, намерен по лоста и да бъде сравнен за съвпадение с базата данни. Тя пожела и да се установи финансово състояние на Божура и Цветан Караджови, както е поискала още на първа инстанция.

„Още в началото поисках да се направи справка в Имотния регистър за финансовите операции на Караджови. Да се направи такава справка и след това да разпитваме купувачите на недвижимите имоти на Божура и Цветан. Ще поискам и да се направи справка и за гилзите, намерени на местопрестълението. В обвинителния акт се казва, че е стреляно със служебния пистолет на Венци, но гилзите и куршумите не съвпадат. Иска ми се експерт геодезист да направи скица на имота. Ще поискам и разпит на свидетел, който до момента не е разпитан. Става дума за собственика на счетоводната къща, предоставил записите от камерите, сочещи към улица „София - 66””, каза Зоя Тошкова.

От прокуратурата, в лицето на Стефани Черешарова и Костадин Папаризов поискаха да се спази разпореждането на ВКС и да се извършат предписаните действия.

„Да се назначи съдебно – счетоводна експертиза, която да даде отговори на въпросите относно финансовото състояние на Караджови. Да се разпитат още веднъж трима свидетели, както и да се призове вещото лице, изготвил експертизата за ръста на евентуалния убиец”, каза Черешарова.

Веднага след исканията на двете страни, адвокат Зоя Тошкова поиска по-лека мярка за клиента си. И към този момент продължава заседанието по случая.