Пловдивският бизнесмен Петър Михайлов, който има повдигнати шест обвинения от федералния съд в Манхатън, Ню Йорк за пране на пари, финансови измами и участие в организирана престъпна група, днес не успя да се яви пред съда и делото за неговата екстрадиция бе отложено. В съдебната зала стана ясно, че предприемачът е влязъл по спешност в болница и процедурата не може да бъде задвижена. 

Припомняме, че Михайлов е арестуван преди дни в Пловдив след мащабна акция на международно ниво. Съдът в Ню Йорк му е повдигнал шест обвинения и иска от българските власти бизнесменът да бъде екстрадиран в САЩ. Срещу Михайлов има и европейска заповед за арест. Първоначално Окръжния съд в Пловдив решава да го задържи за постоянно в ареста, но Апелативният съд замени мярката с домашен арест заради влошено здравословно състояние и чисто съдебно минало. 

Петър Михайлов е собственик на гигантско имение в Марково. Вълкът от Марково е участвал в грандиозна схема за фиктивно надуване на цените на акции и ощетяване на инвеститори след срива в цените на ценните книжа. Михайлов и още 9 души са задържани за участие в престъпната грипа за манипулиране на борсовите пазари, а щетите, които са нанесли се оценяват за 100 милиона долара. 

Според обвинителния акт Петър Михайлов, наричан още в документите на прокуратурата Петър Българина, е координирал кампании за манипулиране на акции и е осигурявал финансиране в подкрепа на схемите за манипулиране на акциите, участвал в конспирация за манипулиране на акциите на ценните книжа на най-малко 12 базирани в САЩ емитенти, което е довело до поне $75 милиона незаконни приходи, участвал в множество схеми за “изпомпване и изхвърляне”.

„В продължение на години обвиняемите заедно са направили над 100 милиона долара чрез организиране на схеми за манипулиране на акции по метода „напомпване и изхвърляне“ на публично търгувани акции на базирани в САЩ емитенти. Тези пагубни схеми направиха обвиняемите богати, като същевременно нанесоха реална вреда на обикновените инвеститори на дребно, които бяха оставени да понасят ударите от загубите. Тези обвиняеми са използвали мрежа от юридически лица и фиктивни компании, разположени по целия свят, опитвайки се да прикрият оркестрацията на схемата, организирана от самите тях. Днешните такси трябва да изпратят ясно послание към всички онези, които смятат, че могат да направят милиони, изпълнявайки схеми за „напомпване и изхвърляне“. Независимо къде по света се намирате и без значение колко фалшиви фирми и офшорни фиктивни компании се опитвате да скриете, нашата служба енергично ще ви преследва и намира”, съобщава прокурорът на САЩ Деймиън Уилямс.