Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста кантонера, който в нетрезво състояние забрави да спусне бариерите на прелез и предизвика тежка катастрофа между влак и кола. Магистратите решиха, че случаят е тежък и че ако е на свобода, подсъдимият може да извърши ново престъпление. За това престъпление законът предвижда затвор от 2 до 10 години.

60-годишният Кирил Македонски е бил в края на смяната си, когато става инцидента. Между 23 часа и 5 сутринта по линията Асеновград-Пловдив влакове не се движат. Това е причината той да се почерпи с алкохол, обясни подсъдимият.

„Взех си патронче уиски, изпих го, легнах и се наспах. Събудих се в 5. Изпратих влака първия в 5,30 и втория влак в 6, 30 но в 7 стана белята, защото като дойде колежката се обърнах с гръб към бариерите и почнах да говоря”, заяви в съдебната зала пазачът на прелеза.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за Кирил. Кръвната проба показва, че той е бил с 2,61 промила алкохол. Той е пропуснал да пусне бариерите на охраняем прелез и така влак удари кола с трима младежи в нея. 

Още от разказа му - вижте във видеото на TrafficNews.bg:

 

„70% вината е моя, 30% е на шофьора – той летеше със 70 км. Когато КАТ дойдоха, видяха, че той не е ударил спирачка.”, твърди още подсъдимият.

От прокуратурата поискаха най-тежката мярка за служителя с 29-годишен стаж в БДЖ – задържане под стража. Случаят е квалифициран като тежък.

„Като за пияно състояние наказателният кодекс изисква 0,5 промила, а в случая имаме 2,61 промила, което е драстично.”, заяви наблюдаващият прокурор Венелин Савов.

„Страшно съжалявам, радвам се, че човекът остана жив. Аз три дни не съм спал и се моля човекът да е жив и здрав.”, каза още пазачът на прелеза.

Той не е сигурен дали иска да обжалва. Ако все пак реши, адвокатът му трябва да подаде жалба в 3-дневен срок.