Лазарно фенерче е причината за боя между ученици в пловдивско училище, след който се наложи момче да бъде оперирано и остана без далак.

Както TrafficNews съобщи, инцидентът е станал през 2017 година в пловдивска гимназия. Две момчета, които били приятели и съученици в 10 клас, започнали да се закачат един друг. Къде на шега, къде на сериозно единият тийнейджър забил шамар на другаря си. Шокиран от действията на приятеля си, последният не му останал длъжен и го ударил с юмрук под ребрата.

Момчето изпитало силни болки. Потърсило помощ при медицинската сестра в училището. Тя го изпратила в болница.

В лечебното заведение се оказало, че хлапето е с тежки наранявания и се налага да му бъде извършена операция. На същия му бил премахнат далака.

Съученици се сбиха на шега в пловдивско школо, момче остана без далак след ударПобойникът се изправя пред съда

Причина за боя било лазерно фенерче, с което едното момче светило. Това стана ясно по време на съдебно заседание.

Приятелите Любомир Младенов и Веселин Лалев се изправих един срещу друг пред магистратите. Подсъдим е Младенов, който бе подкрепен от родителите си по време на заседанието и който бе представляван от адвокатите Николай Гунев и Христо Ботев.  

Потърпевшият пък Веселин бе представляван от адвокат Йордан Давчев.  

Делото ще протече по съкратената процедура, но без признаване на вина от страна на Любомир. Няма да бъдат разпитвани всички свидетели, които са съучениците на децата, а само вещите лица.

Очевидци на свадата са станали всички ученици от 10 клас на френската езикова гимназия. По време на час по английски, двете момчета, които по онова време са били близки, са започнали да се закачат. Шегата прерастнала в сериозни обиди. Любомир светил в очите на Лалев, който пък му забил шамар. Младенов в яростта си пък ударил тукат на Веселин в корема.

Последния не реагирал, а скандалът приключил. Не след дълго момчето изпитало болки в корема и потърсило помощ при медицинската сестра. Междувременно се обадил на баща си, който е лекар в Съединение и с него отишли в болницата. Там се наложило оперативна намеса, при която му премахнали далака.

Свидетелските показания на децата, съученици на Любомир и Веселин, се оказват противоречиви. Едни са разказали, Веселин е ударил освен шамар на Любомир, а и още два удара в главата. Втори твърдят, че шамарите били два, трети пък, че удари е нямало, а Веселин се е ударил в ръба на чина.

По време на заседанието по делото, бе изслушана съдебно-медицинската експертиза, както и особеното мнение изготвено към нея.

Патоанатомите обаче влязоха в спор относно причината далакът да бъде разкъсан.

Докторите Бенямин Анави и Борис Пеев смятат, че разкъсването на оргъна може да е в резултат на юмручния удар, а шефът на Съдебна медицина д-р Марин Балтов е на особено мнение, което гласи, че при известната фактология Любомир не би могъл да нанесе на Веселин удар с такава сила, че да разкъса слезката, и най-вероятно този орган е бил увеличен и към момента на нанасянето на травмата. 

Д-р Балтов посочи, че за да се получи подобна тежка травма ударът трябва да е с изключителна сила. Той защити тезата си посочвайки, че само за една година на момчето са издавани 26 амболаторни листа.

„Това дете е болно. От 2007 година до 2016 година са издадени над 126 амболаторни листи. УВеличението на далака може да се дължи на инфекции или последващи усложнения след боледуване”, заяви д-р Балтов.

Д-р Анави обаче е категоричен, че заболяванията му не са от типа, който води до увеличение на далака. Той посочи още, че дори и най-малкото удряне може да доведе до травмичните увреждания.

„Има сведения, че момчето се е наранило на чина. Това няма как да е възможно. Би наранил черния си дроб по този начин”, заяви д-р Аневи.

Така по делото беше назначена повторна съдебномедицинска експертиза – този път от петима лекари.