Пловдивската милионерка Виолета Балабанова е знаела, че синът й е в основата на нападението й, след което по-късно губи живота си. Това стана ясно в съдебна зала на Окръжен съд, където тече процесът срещу Здравко Дечкин. Той е обвинен в убийството, станало преди 10 години в центъра на Пловдив.

Припомняме, че делото срещу Дечкин стартира по общия ред, след като той отказа да признае фактите и обстоятелствата по обвинителния акт. 

Здравко Дечкин, подсъдим за убийство преди 10 години, не признава винаПроцесът срещу него започна, разпитват свидетели

В залата бяха призовани разследващите полицаи, които са поели случая. От разпита на разследващия полицай Десислава Льольова  от ГД Национална полиция заяви, че когато Балабанова е била в болница, с нея не е проведен официален разпит, но все пак служители на Криминална полиция са провели беседа с нея. Още тогава тя е заявила, че има съмнения, че синът й е в основата на престъплението.

„Споделила е още, че в нощта на нападението, тя е била поканена от сина й на вечеря. Балабанов я закарал пред дома й, където е нападната пред погледите му. Тя е споделила още, че по време на вечерята Георги е говорел по телефона. Установи се, че се е обаждал на Здравко Дечкин. На местопроизшествието открихме отпечатъци, които не идентифицирахме. През 2018 година, след регистрация на Дечкин, неговите отпечатъци излязоха в системата – идентични с иззетите през 2009 година. Започнахме проучване на сина на Виолета Балабанова. Семейството е имало много високи доходи. След смъртта на бащата на Георги, наследството останало на майка му и на него. Балабанов е пропилял всичките си пари и изпаднал в дългове”, разказа Льольова. Тя добави, че през 2009 година е направен опит да бъде разпитан Георги Балабанов с детектор на лъжата, но той е отказал.  

Миналата година Дечкин бил призован в Криминална полиция. Там му бил направен тест на детектор на лъжата. На въпросите дали е убил Балабанова, той е отрекъл, а апаратът отчел, че лъже.

„Попитахме го защо тогава има негови отпечатъци по вратата на кооперацията, където е убита майката на Балабанов. Той се замисли и каза, че Георги е наел него и още един техен приятел – Тони Михайлов, за да сплашат медицинската сестра, която се грижи за майка му. Санитарката е увредила Виолета. Искал да й отмъсти и имал план. Балабанов им предложил 17 000 лева или една от колите си – БМВ Х5. Дечкин и Михайлов трябвало да карат две коли, а трето лице да нападне медицинската сестра. Те трябвало само да откарат уж нападателя до Гребната. Балабанов, ден преди нападението, завел до адреса пеш Дечкин и Михайлов”, каза Льольова.

Тя допълни, че по време на разпита Дечкин е разказал, че планът се е променил и нападателят трябвало да е той. Така и станало. Той смятал, че напада медицинска сестра, увредила майката на Георги. Поръчителят му дал инструкции, че трябва да вземе дамската чанта, като  мудал и нож – 10-12 сантиметра.

В нощта на нападението, Балабанов откарал "медицинската сестра" до блока, където предварително разбил входната врата. Във входа бил Декин, който причакал жената, нападнал я и отмъкнал чантата.

„Дечкин заяви, че жената се е съпротивлявала, но не е нанесъл рани с ножа по тялото на жертвата си. Беше категоричен, че само се е опитал да среже дръжките на чантата й. Бил е с шапка и с тъмни дрехи. След като взима чантата, Дечкин бяга. Отива до съседна улица, където го е чакал Михайлов. Двамата отишли на Гребната база. Там бил Георги, който обаче не е взел чантата. Пари или автомобил също не е бил даден за услугата. След срещата Дечкин се е прибрал, а през нощта е запалил дрехите си и чантата на Балабанова, както и ножа”, заяви още разследващият полицай.

След два дни Дечкин разбира, че не е нападнал медицинска сестра, а майката на Балабанов.

Подобни обяснения, Здравко Дечкин е дал и на полицая от Криминална полиция в Пловдив  Тодор Паскалев.

Делото срещу Дечкин продължава с разпитите на останалите свидетели.