Полицаите – Стефан Модев, Петър Атанасов, Валентин Гоцев, Желязко Колев и Георги Илиев, обвинени в грабеж и подкуп, се изправиха пред съда. Процесът започна с разпитите на свидетели, призовани по делото.

Припомняме, че петимата са обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица през 2017 година са поискали и приели подкуп в размер на 20 000 лева, за да нарушат службата си, като не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни.

Стефан Модев и Петър Атанасов са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5 000 кутии цигари, „Busi-nees royals" на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева , като грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване.  

Днес пред съда бившите вече полицаи за пореден път не се признаха за виновни и пледираха за оневинителни присъди. По време на заседанието първи пред председателя на състава – Петко Минев трябваше да застанат Метин Мустафа и сина му, които са ключови свидетели по случая. Мустафа е търговецът на цигари, който е бил пребит и обран. Синът му пък е в болница с тежка инфекция.

Поради последното обстоятелство адвокатите на петимата подсъдими поискаха да се преструктурира реда на разпитите.

„Тъй като Михайлов не е в залата, ако баща му – Метин Мустафа бъде разпитан сега, то това може да повлияе на сведенията на сина му. Ще поискаме Михайлов и Мустафа да бъдат разпитани едновременно, в едни и също заседание”, заяви адвокат Тодорова, защитник на Стефан Модев.

Искането й бе подкрепено от колегите й, както и от прокуратурата.

Така в съдебна зала днес бе разпитан само един свидетел – Антон Диев. Той е бил търговецът, от който Мустафа си е набавял контрабандните цигари. Мъжът разказа, че трима различни негово клиенти са били обирани през 2017 година.

„Пръв изгоря Петьо Баничката. Взимаше от мен цигари редовно – по 4-5 мастербокса. За всеки ми плащаше по 1000 лева. Преди две години си купи пак 4 кашона цигари. След по-малко от 30 минути ми се обади, че на разклона за Трилистник са го нападнали двама мъже и са го обрали. Още един случай след това стана. Мой редовен клиент - Метин, на когото викаха Гочо, купи 20 мастербокса, а след час до парк Лаута го обраха. След случката ми се обади и ми разказа, че двама мъже са го завързали с белезници и са задигнали стоката. Не му повярвах първоначално, защото хората от ромски произход често лъжат, за да ги съжаля и да им продам цигарите на по-ниска цена”, заяви Диев пред съда.

Поради липса на спомени за някои съществени факти и обстоятелства, прокурор Илияна Джубелиева поиска съда да прочете разпита на Антон Диев в досъдебното производство.

Тогава той е споменал още, че от Метин Мустафа или както той го нарича Гочето, са задигнати освен цигари и документи и пари.

„Той има магазин в Столипиново. Идваше винаги със сина си, който кара кола пред буса и сигнализира дали има полиция по пътя. Онзи ден дойде сам. Беше около 17 часа. Натовари стоката и си тръгна, но след час ми се обади и каза, че двама цивилни са нахълтали в буса, завързали са го и са задигнали стоката. След 2-3 дена пак дойде да пазарува при мен. Тогава разказа, че ден след обира същите двама са отишли в магазина и са му върнали документите”, казал пред съдия тогава Антон Диев.

На въпроса дали това е така от страна на съдия Петко Минев, Диев категорично заяви, че е вярно. Той сподели още, че през цялото време докато е давал показания в полицията, а и пред магистратите, е бил без адвокат. Не са му били разяснени правата.

В петък заседанието ще продължи с разпита на още свидетели. Що се касае ключовите свидетели – те ще дадат показания едва през месец септември.

Пловдивските полицаи, обвинени в грабеж и рекет, ще лежат 6 години в затвораСтефан Модев и Петър Атанасов получиха присъда от Окръжен съд Пловдив