Турски гражданин е бил задържан, след като предложел подкуп от 1 500 евро на митничар. Мъжът извадил парите, за да избегне митническа проверка и да пренес 133 антични златни и сребърни монети през пункта "Капитан Андреево". Мъжът бил арестуван на 21 март, а впоследтвие Окръжният съд в Хасково му наложил мярка за неотклонение "задържане под стража".

Днес той се изправи пред Апелативен съд - Пловдив, след като внесе искане за по-лека мярка. Пред магистратите неговият защитник представил декларация за предоставяне на жилище в България, където евентуално турският гражданин да отседне и да изчака съдебния процес. 

Апелативният съд прецени, че и без все още неизготвената експертиза на монетите, по делото има събрани достатъчно доказателства за това, че мъжът е извършил престъплението. Магистратите приеха, че корупционното престъпление само по себе си е с изключително завишена обществена опасност, а подхвърлянето на монетите между шофьора и обвиняемия при митническата проверка, е индиция за опасност при по-лека мярка за неотклонение той да извърши престъпление, както и да се опита да напусне страната.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка. Определението е окончателно.