Адвокатът на 49-годишния Николай Христов, който застреля чичо си и двамата си първи братовчеди в село Рогош, пледира, че неговият клиент се е отбранявал. Адвокат Валери Стоичков заяви, че обвинението е третирало едностранчиво фактите по делото.  Вчера е направен следствен експеримент на местопрестъплението. 

"Няма спор, че той е възпроизвел изстрелите, но няма дума че той е действал при самозащита. При експеримента се установи, че след като са разбрали, че Николай се връща от работа, убитите са нахлули с метални пръти с дължина по 1 м. - 1.20 м.  Връхлитат върху него и малолетната му дъщеря. Псували и се заканвали, че ще го убият. Николай влиза отвътре и заключва вратата. Тримата  започват с металните пръти да разбиват стъклата, а единият от тях хвърля желязото по Николай през счупения прозорец. Вторият прави опит да влезе", разкри адв. Стоичков. 

"Николай взел пушката и започнал да стреля. Стрелял напосоки, но уцелил и тримата.  Малшанс е, че от три изстрела, и трите са в целта", коментира адв. Стоичков. Според него няма предпоставки за взимане на най-тежката мярка, като поиска домашен арест за Николай. 

 "Какво би трябвало да направи моя подзащитен? Да чака да преборят него и дъщеря му?", запита адв. Стоичков. 

Стоичков заяви, че Николай сам се обадил на тел. 112 и съобщил, че е извършил убийствата. Казал къде е, предал е пушката и активно е съдействал на органите на реда.  "Той е съдействал на полицията, затова може да излезе под домашан арест. Няма да се укрие или да извърши друго обвинение" заяви адвокатът. 

 Прокуратурата обаче поиска постоянното задържане под стража на Николай. Мотивира се с факта, че след като е свалил един от братовчедите си, Николай е стрелял още два пъти в него, въпреки , че мъжът вече бил паднал на земята. 

Запитан какво иска, Николай каза пред съдията "Каквото решите!". 

Съдът остави зад решетките тройния убиец. Той може да обжалва в тридневен срок мярката си. 

Срещу него са повдигнати две обвинения. Едното е за умъртвяване на повече от един човек, а другото е за притежание на незаконно оръжие. Очакват го 2 до 8 години за притежание на огнестрелно оръжие и 15-20 години затвор заради трите убийства или доживотен затвор без право на замяна.