Ток за повече от 2,5 млн. лева е откраднат от тайната биткойн фермата в Кюстендил, сочат предварителните данни, цитирани от районния прокурор.

Тайната ферма за криптовалута е източвала електричество от мрежата на ЧЕЗ. Количеството се равнява на  потреблението на целия град и то -  за цял един месец.

 Двама мъже са задържани за 24 часа. По-късно от прокуратурата съобщиха, че под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234в, ал. 1 от НК и по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1 от НК.

Поводът за него е постъпило съобщение от длъжностно лице за неправомерно осъществено присъединяване към електроразпределителна мрежа. На 11.08.2020 г., на ул. „Прогона“ в Кюстендил, от трафопост ТП „Затвора“, било констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на собственика „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествие – два трафопоста. Претърсени са били сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, стопанисвани от мъж от  София. Било е установено, че в тях са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. Налице са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързани с тях различни компоненти.