Делото срещу кмета на Карлово – Емил Кабаиванов се поема от специализираната прокуратура, научи TrafficNews. Решението е взето преди дни, като мотивите за него са, че именно спецпрокуратурата ще се яви най-компетентна инстанция за изготвяне на обвинителния акт.

Припомняме,че Окръжен съд – Пловдив върна делото на Кабаиванов за ново разглеждане. Той обжалваше на по-горна инстанция наложеното му от Районен съд наказание в размер на 3 години условно с 4 години изпитателен срок, както и забрана да заема длъжността "кмет" в следващите 4 години.

Казусът е предаден на спецпрокуратурата, която ще реши дали да се състави нов обвинителен акт или ще се разпише старият. След това делото ще започне в специализирания съд.

Делото продължи около 2 години и се гледа на закрити врати. Той бе обвинен за длъжностно присвояване на близо 27 000 лева. Става дума за средства собственост на Община Карлово, получени от нея по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд  за „Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр.Карлово“. Европейските средставата са били връчени на Кабаиванов в качество му на кмет и са му поверени да ги пази и управлява.

Отмениха присъдата на кмета на Карлово за присвояване, делото тръгва отначалоНов съдебен състав ще гледа казуса в Пловдив

Съдебният процес започна първо в карловския съд, но съдиите там си дадоха отвод и делото беше преместено в Пловдив. При това положение съдебното следствие ще трябва да започне отначало и да бъдат изслушани отново всички свидетели и да се назначат нови експертизи.

Окръжен съд отмени решението на Районен съд, тъй като са допуснати съществени процесуални нарушения.