Пленумът на Висшия съдебен съдебен съвет ще реши следващата седмица дали да отнеме на председателя на ВКС правото да стопанисва Съдебна палата. Предложението бе направено от председателя на ВАС Георги Чолаков и подкрепено от Данаил Кирилов, като се предвижда управлението да бъде предоставено на председателя на Апелативен съд - София. 

Преди следващото заседание на 30-и април Комисията по управление на собствеността трябва да прегледа цялата документация, касаеща скандалния клип, заснет в храма на Темида. Предложението за отлагане на гласуването бе подкрепено от 16 души, а 6 се обявиха против. 

По време на гласуването постъпи и второ предложение. Атанаска Дишева от Квотата на съдиите настоя на Комисията да бъде възложен и цялостен анализ за стопанисването на Съдебна палата досега. 

Ако решението за смяна на стопанина не е предварително взето, следва преди да го вземем, да направим проверка и анализ на стопанисването на сградата до този момент, за да вземем обосновано решение, заяви Дишева. Предложението и обаче бе отхвърлено от мнозинството, с мотива, че подобен анализ би представлявал излишно похабяване на ресурс. 

Припомняме, че скандалният видеоклип влезе като извънредна точка в дневния ред на Пленума тази сутрин. Членовете на ВСС остра осъдиха съдържанието на клипа. Самият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов не взе участие в дискусията. По думите му все още тече проверка. 

Панов взе думата, малко преди предложението да бъде гласувано. Той и колежката му Атанаска Дишева съзряха заговор във внезапно отправеното предложение. 

"Разговорът между юристи трябва да се основава на правила и конкретни факти. Това, което виждам, определено е режисирано и подготвено предварително. Чух много обвинения, които нямат нищо общо с темата, въведена от министъра на правосъдието", коментира Панов.

"Точката, която бе въведена извънредно в дневния ред, заедно с материалите, качени в последствие, не дават възможност на всеки от вас да формира мнение. Такова е било формулирано предварително", допълни той. И изтъкна, че въпросът касае и цялата администрация на съда, която в момента е на подчинение на ВКС.

Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия също призова да се изчакат резултатите от проверката. 

"Нека се запознаем с всички факти и въпросът бъде отнесен до ресорната комисия по управление на собствеността. Тя трябва да прецени дали Апелативен съд разполага с необходимия ресурс да управлява сградата", изтъкна тя. Колегите и обаче съобщиха, че Добрева заявила готовността си да управлява сградата в телефонен разговор, проведен по-рано днес.