Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради „Апартамент гейт“. Няма събрани данни за корупционни и други престъпления, се казва в постановлението, с което се прекратява проверката на бившия втори в ГЕРБ. Повече от година отне на Спецпрокуратурата, за да обяви решението си около скандала и Цветан Цветанов, предава БТВ. Проверката започна по сигнал на сдружение "Боец".

Казусът с апартаментите възникна преди година, след като стана ясно, че хора от властта са се сдобили с имоти от фирма "Артекс" на цени под пазарните. Освен Цветанов с атрактивни сделки се оказаха и министри и заместник- министри, които също загубиха постовете си.

Строежът на небостъргача все пак беше спрян. От ГЕРБ обявиха, че поправка „Артекс“ нямало, а КПКОНПИ излезе със становище, че и конфликт на интереси няма. От неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, които осветиха казусите с апартаментите на властта, поискаха Апелативната прокуратура да провери работата на Спецпрокуратурата. „Виждаме поредната имитация на дейност по разследване от страна на прокуратурата и компетентните български институции. Ние не знаем дали са проверени, дали е извършена експертиза на пазарните цени, дали е проверен произхода на следствата“, коментира адвокат Лора Георгиева от „Антикорупционен фонд

В разгара на скандала Цетан Цветанов използва думите „мен няма кой да ме накаже“. Очакваше да излезе сам от парламента. Самият факт, че в отчета на Антикорупционната комисия въобще не фигурират казусите с апартаментите ядоса опозицията. „Съжалявам че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти на немалка стойност в София от представители, които са от вашата група“, коментира председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Проверки на имотите и доходите на замесените в „Апартамент гейт“ правят и данъчните. Публична информация за резултатите няма. Данните се изпращат регулярно на прокуратурата, съобщиха от от приходната агенция.