Александрина Георгиева и Лазар Лазаров, арестувани за източвана на 3 милиона от НОИ, се сдобиха официално с обвинения. Александрина Георгиева бе арестувана в началото на декември миналата година по обвинение, че е измамила 28 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да ги внесе в НАП-Пловдив. Георгиева е бивш служител на Националния осигурителен институт в период от 1885 до 2009 година, когато напуска НОИ и основава две частни фирми за пенсионни услуги – „ЕЛ ЕЙ консулт 2017” ЕООД и „НАЙ консулт” ЕООД. 

Офисът бил в централната част на гр. Пловдив, като много хора посещавали дружеството във връзка с пенсионирането си. Във фирмата работел и съпругът на Георгиева – Лазар Лазаров.  По делото е установено, че за двамата въвели в  заблуждение 32 граждани, на които не им достигал трудов стаж за пенсия. Те им обяснили, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж. Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари – от 1 500 лева до 32 000 лева или общо  234 025 лева. Двамата не внесли парите в НАП, а ги задържали за себе си. Причинената имотна вреда на пострадалите не е  възстановена.

С обвинителен акт се е сдобила и дъщерята на Александрина – Николина.

В основата на схемата била Георгиева, а другите двама от семейството са помагачи. По време на  реализация на Икономическа полиция във връзка с ареста ѝ са претърсени 6 адреса в Пловдив, като са иззети множество неистински документи, печати на фирми, трудови книжки, компютри, досиета и други уличаващи документи и пособия, свързани с престъпната дейност, както и близо 8000 лева кеш. 

Александрина, ужилила НОИ с 3 млн. лева, страдала от депресия! Не можела да спи на чуждо леглоОбвинената в измама жена се разплака в съдебната зала

Арестуваха бивша държавна служителка, източила 3 млн. от НОИ, прибирала пари за стаж за пенсияЗаедно с дъщеря си и с мъжа си "ужилили" 18 пенсионери