Сашо Илиев, ослепил бившия следовател от Песнопой, получи присъда за действията си. Днес 24-годишният мъж застана за пореден път пред съда. По време на разпоредителното заседание Илиев призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт.

Припомняме, че Сашо е привлечен като обвиняем за причиняване на тежка телесна повреда, довела до постоянна слепота на дясното око на експолицая.

Побоят стана в банята на село Песнопой в средата на юни. 52-годишен мъж и негов приятел били на процедури, когато трима мъже влезли в банята. Младежите, сред които и Сашо Илиев пушели, като това подразнило бившия следовател. Той направил забележка на момчетата и последвал удар. Той бил толкова силен, че пострадалият е ослепен. 

 Ромът, ослепил бившия следовател край Пловдив, се изправя пред Темида

“Съжалявам много, дайте ми шанс. Пуснете ме”, бяха думите на Илиев пред магистратите.

По време на заседанието в залата бе и пострадалият бивш следовател – Иван Генчев. Той, чрез представителя си адвокат Баков, предяви граждански иск за причинените му увреждания и имуществени вреди в размер на 100 хиляди лева.

Адвокат Красимир Баков поиска от съда ефективно наказание.

„Пледираме за наказание, което да изпълни целта за индивидуална и генерална привенция. Считам, че присъдата трябва да бъде ориентирана около средния размер и да бъде изтърпяна ефективно. Клиентът ми е с трайна слепота с дясното око, а при другото има влошаване. Налице е една агресия, продължила във времето. На два пъти приятелите на Илиев са го спирали да се саморазправя и то заради забележка. Третият път се е отскубнал и е нанесъл фаталния удар”, каза пред магистратите адвокат Баков.

За ефективна присъда настоя и прокурорът по делото. От държавното обвинение поискаха наказание около средния размер, при баланс на смекчаващите и оттекчаващите вината обстоятелства.

Според защитата обаче, в казуса няма нито едно отежняващо вината обстоятелство.

„Клиентът ми е с чисто криминално минало. Нещо повече – с изрядно поведение е. Той е от многодетно семейство. Има 4 непълнолетни братя и сестри, за които се грижи той, тъй като родителите му са тежко болни. Работи. По време на ареста му, органите на реда са го открили на полето. В 4:00 часа е станал, за да отиде да бере рози. Не може резултата от деянието да се счете за оттекчаващо вината обстоятелство.  Няма по-справедливо наказание от условната присъда, за която настоявам днес. Нямаше да сме тук, ако пострадалият не е влязъл в спор с Илиев, ако не го е провокирал със забележката си. Генчев се е обърнал към Илиев и приятелите му, докато в същото време познатия на пострадалия е пушил в съблекалнята”, категоричен бе адвокат Йордан Давчев.

В крайна сметка магистратите от Районен съд уважиха исканията на защитата. Сашо Илиев бе признат за виновен и наказан с 3 години условно, с 5 години изпитателен срок.

Освен това председателят на състава присъди и 70 хиляди лева обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди.

След влизане в сила на присъдата, Сашо Илиев ще се прибере при семейството си.

Решението на Районен съд не е окончателно, а подлежи на протест и обжалване.  

Сашо Илиев, ослепил експолицай край Пловдив, готов да признае вина! Заседател спъна делотоХод на делото не бе даден