С горчиви сълзи започна днешното разпоредително заседание срещу Данко Толев. 60-годишният асеновградчанин се сдоби с обвинение, след като на 8 октомври миналата година блъсна пешеходец и по непредпазливост причини неговата смърт. Семействата и на Данко, и на починалия по-късно в линейката мъж, присъстваха в съдебната зала, а опечалените от загубата не можаха да скрият емоцията си. От своя страна адвокат Елдъров, който се е заел със защитата на Толев, поднесе съболезнования от свое име и от това на клиента си в началото на заседанието. 

Според държавното обвинение Толев е причинил инцидента, нарушавайки разпоредбите на Закона за движение по пътищатата, докато управлявал своя лек автомобил "Мерцедес" по асеновградския бул. "Цар Иван Асен". Мъжът спрял и оказал помощ на пострадалия, но усилията му били напразни. Именно "оказването на първа помощ" и формулировката му в обвинителния акт се оказа предмет да дълъг дебат, в резултат от който делото бе върнато на прокуратурата. 

Искането за прекратяване на съдебното производство бе отправено то адвокат Елдъров, който изтъкна, че така формулираното обвинение нарушава правата на подзащитния му. Според него във фазата на досъдебното производство не било взето впредвид обаждането на телефон 112.

„Във фазата на досъдебно производство не са взети под внимание от прокурора обажданията към телефон 112.Веднага след инцидента Толев вика помощ, вдига главата на пострадалия, за да предотврати навлизане на кръв в гърлото. Минувач му дава съвет как точно да я повдигне. Толев участва в качването на пострадалия в линейката. В обвинителния акт липсват думите „оказване помощ на пострадалия”. Като смекчаващи вината обстоятелства били посочени трудовата и семейната ангажираност на подсъдимия, но не и факта, че сам е потърсил помощ и е оказал такава. Адвокатът разкри още, че Толев веднага слязъл от автомобила и повдигнал главата на пострадалия така, че да избегне задавяне с кръв. 

Защитникът изтъкна още, че деянието не е получило правна квалификация, каквато би била решаваща за хода на делото. Това възпрепятствало подсъдимия да поиска делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, признавайки всички обстоятелства в обвинението. 

"Според настоящиите обвинения Толев го грозят от 2 до 6 години затвор. Ако бъдат взети предвид смекчаващите вината обстоятелства обаче, максималната присъда би била 4 години „лишаване от свобода”, обясни Елдъров и допълни, че в практиката си е имал случаи, в които липсата на правна квалификация на деянието в обвинителния акт води до ограничаване правото на защита.

„Леко е намекнато, че жертвата още е била жива, но в болницата вече нямало сърдечна и дихателна дейности. В записа от обаждането на телефон 112 става ясна реакцията на обвиняемия”, коментира защитникът. Така не можем да искаме съкратено съдебно следствие, а имаме желание да се възползваме от тази възможност, заключи той. 

От своя страна прокурор Тилова обясни, че според реда, указан в НПК, се касае за отстранимо нарушение. Тя припомни, че в обстоятелствената част следва да се изложи кога и къде е извършено деянието, както и какво е участието на обвиняемия в него.

„В обвинителния акт са изложени всички факти. Подробно и детайлно е описано кога, къде и с какво участие на обвиняемия е извършено деянието”, обясни Тилова. Тя бе категорична, че в обвинението няма нито разминавания, нито липса на детайли.

„В обвинителния акт не се дължи правна квалификация, такава е дължима в заключителния етап – предоариите. Законът не дава пречка това да стане и в съдебната фаза, чрез анализ. Затова считам, че възражението е неоснователно”, обясни Тилова. Адковат Елдъров обаче съзря „процесуален капан” зад изказването на Тилова.

„Явно прокуратурата се опитва да прокара някаква странна практика: да пише каквото си иска, а ние да изчакваме анализите, за да се произнесем”, заключи той. Той обясни още, че обвинителният акт бил „за дело по общия ред”, а не за съкратено съдебно следствие. Формулирани така, обвиненията можели да възпрепятстват правосъдието на по-горна инстанция.

Шестимата близки на жертвата бяха конституирани като частни обвинители по делото. След като изслуша исканията на страните по делото, братът на жертвата Асан Асан поиска от съда да му бъде дадена думата.

„Слушайки г-н адвоката, той изкара една плеяда от думи, но нищо по същество. През цялото време той обвиняваше държавната (бел.ред. – държавното обвинение), а държавата – това сме ние. Тук се касае за човешки живот, а стана въпрос само за думи срещу държавата. И аз съм шофьор, всички ли трябва да убием някого и после да кажем, че сме му оказали помощ? Това не е справедливо”, изложи в емоционалната си реч братът на загиналия.

„Г-н Елдъров не говори по същество, защото делото не се гледа по същество. Заседанието е разпоредително и се разисква дали са спазени процедурите”, опита се да му разясни процеса съдия Добрева. Обясненията й обаче не бяха посрещнати с разбиране от страна на Асан, който още веднъж повтори, че Елдъров не казва нищо съществено, а единствено говори срещу държавата и поданиците й.

В крайна сметка съдът уважи искането на адвоката, като прекрати съдебното производство и върна обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални грешки. Решението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.