Лихварят Стефан Асенов – Мендуто и двамата му приближени Антон Асенов и Катя Симеонова остават в ареста, това решиха магистратите от пловдивския съд преди минути. Известният под тепетата лихвар бе задържан при мащабна полицейска акция в Аджисан махала преди няколко дни, а срещу него са повдигнати няколко обвинения.

Според прокуратурата половината длъжници и цял квартал се плашат от Стефан. Още в Икономическа полиция е започнал да заплашва свидетеля Камберов, който е дал показания.

По-рано днес в съдебната зала адвокатът на Менду каза, че няма никакви доказателства за извършените от него престъпления. Имало няколко свидетели, които обаче не са очевидци, а само били чували за деянията му. Не било ясно кои са тези 50 лица, взели кредити и как е формирана сумата от 800 000 лв, за която прокуратурата твърди че са спечелени. Според защитата обвинението е съшито с бели конци. В документите няма данъчни декларации или данъчни ревизии, по които да става ясно, че той е укривал данъци. 

Самият Менду каза че всяка година е плащал по 12-13 хиляди лева данъци. Също така нямало данни Стефан да е собственик на хотел Мерита - управителката не го била виждала от 9 години. Няма доказателства и за пране на пари, според защитата, и с течение на времето тези обвинения ще отпаднат. Катя е неграмотна, а й е повдигнато обвинение за помагачество в пране на пари, твърди още адвокатът на Мендуто.