Пловдивският апелативен съд  остави в ареста холандеца, хванат с голямо количество наркотици на КПП "Капитан Андреево. Магистратите потвърдиха решението на Окръжен съд – Хасково.

Той и съучастникът му са хванати на 8 май 2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с лек автомобил „Рено Меган Сценик“, в съучастие с още двама  - български и турски гражданин, без надлежно разрешително са пренесли през границата на страната от република Турция в република България високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло 6.533 кг на стойност 423 930 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Пловдивският апелативен съд прецени, че от доказателствата по делото, показанията на полицаите и обясненията на другите обвиняеми, продължава да е налице обоснованото подозрение за съпричастност на холандеца към престъплението, в което е обвинен. 

Роденият в Турция обвиняем е с холандско гражданство, няма постоянен адрес в България. За това съдът счита, че при по-лека мярка за неотклонение има реална опасност той да се укрие. 

Служебна справка от министерството на правосъдието показва, че холандецът не за първи път нарушава закона, а в случая става дума за трансгранична престъпна дейност. За това съдът прецени, че при мярка различна от „задържане под стража“ има опасност мъжът да извърши престъпление. 

Определението на Апелативния съд е окончателно.