1 година и 6 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 лева отнесе тираджия от Пловдив. Мъжът бе осъден по бързата процедура от Районен съд.

Той се е прибрал в България на 31 март от курс в Германия. На ГКПП-то във Видин, здравните власти са му издали предписание за 14-дневна карантина, която да изтърпи в дома си в Пловдив.

При проверка от страна на полицията, мъжът не е бил открит на адреса си. Той е бил издирен и спрямо него е започнало производство.
Днес тираджията се изправи пред съда.

Той е признат за виновен за това, че не е изпълнил задължението да не напуска адреса на дома си, на който е посочил, че ще пребивава за посочения 14-дневен срок. Деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. върху цялата територия на република България във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19.

Както TrafficNews съобщи, Пловдив се оказа първият град с осъден за неспазване на противоепидемичните мерки. В града под тепетата има вече шестима с наложени съдебни наказания, а още четирима само преди ден се сдобиха с обвинителни актове.

От въвеждането на извънредното положение до настоящия момент, районните прокуратури в цялата страна са образували общо 720 досъдебни производства във връзка с пандемията от новия коронавирус. По-голямата част от делата са за нарушаване на предписания за поставяне под карантина, издадени от съответните регионални здравни инспекции.

Над 700 души отиват на съд заради карантината, най-строгите присъди в ПловдивЗа един месец под тепетата са образували общо 32 досъдебни производства