Започна обжалването на 13-годишната ефективна присъдата на Атанас Червенков - Райфъла пред Апелативния съд в Пловдив. Припомняме, че към края на миналата година Окръжният съд най-сетне се произнесе по делото срещу Райфъла и Веселин Загорски - Тъпото за опит за предумишлени на собственика на медицински център Аргир Гяуров, както и за множество умишлени палежи на автомобили, сред които джип и коли на бившия депутат Антоний Йорданов и на жена му - Татяна. И двамата бяха признати за виновни, като Райфъла получи крайното общо наказание от 13 години, а Весо - Тъпото 12 години. 

Делото срещу Райфъла бе рестартирано, след като друг състав на Окръжния съд бе постановил отново 13 години затвор за Червенков, но апелативните магистрати върнаха делото за разглеждане от нов състав. Днес за четвърти път започна разглеждане на казуса, отново пред гореинстанционния съд. 

Веднага бе даден ход на делото, като процесът започна с "кратко" обяснение на Райфъла, в което той изтъкна, че е невинен и е жертва на другия подсъдим Весо - Тъпото, който го изнудвал и заплашвал.

"Аз съм почтен бизнесмен, имам семейство. Жертва съм на рецидивиста Веселин Загорски", обясни Райфъла. Според думите му, Загорски сключил сделка с прокуратурата за по-ниска присъда, която обаче не е получил. В защитната реч на Червенков бе посочено, че Загорски го изнудвал. Той поискал 200 бона, за да даде показания в негова полза, но след като Райфъла не склонил, той свалил мизата на 50 бона, а накрая паднал дори до 10 000 лева. Червенков обаче категорично отказал да плаща за такава "услуга". Тогава Весо - Тъпото го заплашил че ще поръча отвличането на жена му и децата му, като не пропуснал да спомене, че похитителите ще се гаврят с Червенкова пред наследниците му. Всичко това бе изказано от Райфъла, който посочи, че не е склонил и затова Червенков го натопил. 

Припомняме, че на долна инстанция Веселин Загорски се сдоби с 12 години затвор при първоначален строг режим. Той бе признат за виновен като подбудител и помагач в опита за убийство на собственика на медицински център Аргир Гяуров, който беше намушкан многократно с нож, като за това получи 10 години, а за палежите на автомобили 9. Общото наказание бе пресметнато на 12 години. 

Процесът днес продължава с разпит на Йордан Владиков. 

Очаквайте подробности!