Протестърът Николай, който бе арестуван със 150 грама кока в Пловдив, излиза от ареста, научи TrafficNews. Мъжът бе арестуван след полицейска проверка на Голямоконарско шосе в края на август.

При обиска на автомобила му са открити 150 гр. кокаин. Установено е, че Никола Николов се прибирал в Пловдив след сделка с наркотици в столицата. Откритото количество е с висок процент на активното вещество – 92-93 процента, което по цени на съдопроизводството възлиза се оценява на  близо 53 хиляди лева.

От профила на Николов в социалните мрежи става ясно, че той е активен участник в организираните протести. 

 През деня - дилър, вечер - протестър! Арестуваха хасковлия със 150 гр. кока на ГолямоконарскоМъжът е задържан след сделка в столицата

Николов обаче отрича дрогата да е негова, да я е купил или да е приготвя за пласиране. По думите му той е вършил услуга на приятел. Това става ясно на заседание на Апелативен съд, където магистратите са гледали мярката му за неотклонение.

„ Аз винаги съм живял в живота си достойно и честно . Винаги съм стоял далече от подобни деяния, за които знам, че са наказуеми.  Осъзнавам вината си и дълбоко съжалявам, че реших да извърша тази услуга. Тъй като не бях правно компетентен, не осъзнавах тежестта на деянието, което върша, понеже аз в показанията си съм казал, че единственото, което се искаше от мен, беше да взема въпросната торбичка, в която не бях сигурен какво има, и да я предам на друг човек.  Нямал съм намерение изобщо да се докосна до веществото, което е вътре. Миналата година през лятото бях управител на морето. Там имах управленски функции, т.е. това, което съм си завършил. Работих по 12 часа на ден, всеки ден. Когато свърши сезонът, просто исках да се отдам на моето хоби, което е рисуване. Мой приятел, който се занимава с татуиране и има студио в Хасково, ми проведе курс за татуиране и заедно с него започнах и реших да се отдам на тази моя страст, защото реших, че няма нищо по-хубаво от това работата ти е да свързана с това, което обичаш да правиш. Отскоро съм в Пловдив, само заради приятелката ми, за да съм близо до нея”, разказал Николай пред магистратите.

Той е направил и пълни самопризнания пред органите на реда веднага след ареста му.

В съдебна зала е станало ясно още, че Николай е с тежка форма на депресия, датираща от 2015 година. Последно той е лекуван в началото на 2020 година, медикаментозно в домашни условия. В същото време Николов чака и бебе и живее на семейни начела с приятелката си, в дома на родителите й.

Основният коз на защитничката на хасковлията е добрата характеристика на мъжа. Оказва се, че той е бил отличник в Английската гимназия в родния си град. След това е завършил и мениджмънт в университет и дори е практикувал професията си. Николай е бил управител на бийч бар на Черноморието.

Интересен факт е и моментното състояние на арестанта.

„Аз съм психолог по специалност и видях, когато го посетихме в ареста, забелязах, че същият е притеснен и  лабилен. Дори и в момента не е спокоен. Разбрах, че е правил онлайн консултация с психиатър”, споделя адвокатката в залата.

Тя добавя, че Николов няма да избяга, а като мотив за това тя представила и писмено съгласие от родителите на приятелката му, че ще го приютят. Същият няма да се прибира в родния си град, защото „не иска да притеснява близките си”.

„Семейството му е скромно и порядъчно и той се притеснява, как ще реагират родителите му, тъй като до момента никога не им е създавал проблеми и като достоен син се притеснява как родителите му ще възприемат това нещо”, казва още защитата.

От прокуратурата обаче не бяха съгласни с доводите на защитата. Държавното обвинение настоя Николов да бъде върнат в ареста, като отново бе подчертано количеството на дрогата.

В крайна сметка съдът приема доводите на защитата и Николай Николов е освободен. Той ще остане в дома на приятелката си в Пловдив, където ще търпи наложената му мярка „домашен арест”.