Импулсивен, дребнав, избухлив, агресивен. Такова описание дават на 45-годишния Йордан Таков хора от близкото му обкръжение. В петък Окръжен съд задържа пловдивчанина, обвинен в извършването на две убийства - на 51-годишният Васил Ботев и на 32- годишния му син Христо Ботев. На 26 ноември Таков застреля двамата в склада на общата им фирма в км. "Гагарин". Пред съда Таков заяви, че е бил нападнат от Христо след спор за кафе машина, след това се опитал да избяга, но младия Ботев и баща му препречили пътя и започнали да го бият. Това го принудило да извади оръжието си и да стреля. Прокурорът по делото Светослав Чераджийски обаче бе категоричен, че тази версия се разминава драстично с доказателствата, събрани до този момент по делото. Адвокатът на семейство Ботеви Димитър Бозуков също коментира, че е абсурд да се говори за самоотбрана, при положение, че Таков е стрелял в главите и в телата на братовчедите си, а след като той е изпразнил цял пълнител, всички куршуми са попаднали в целта. 

"Таков и Ботеви бяха не само съдружници, но и роднини. Проблемът обаче е, че той винаги се е съревновавал с тях, но никога не е "печелил състезанието", коментират приятели на убития Христо. Те са категорични, че версията подхвърлена в съда, че убития е имал биполярно разстройство и приема медикаменти, за да се лекува, не отговаря на истината. "Христо бе нормален млад човек, който няма никакви отклонения. Миналата година се раздели със съпругата си и действително понесе много тежко раздялата, главно заради детето, защото той боготвореше дъщеричката си. Втората причина е, че баща му Васил и майка му имаха невероятна връзка и той винаги е искал да има семейство като тяхното. Затова и бе съсипан от провала на собственото си семейство. Но в последствие нещата се уталожиха, с жена му се споразумяха, той виждаше момиченцето много често и животът му се нормализира" разказа негов близък приятел.

Макар и с няколко години разлика, животът Васил Ботев и първия му братовчед Йордан Таков се движат почти паралелно. Двамата учат в спортното училище, където тренират борба. Докато Васил бележи победи на ринга , резултатите на Йордан са доста по- слаби. Хора, с които е тренирал, разказват, че основната му цел в двубоите била да причини физическа болка на противника или да го контузи. 

"Данчо не успя да настигне Васко нито в спорта, нито като отношения с хората и това вероятно е една от причините за проявената агресия срещу него и Христо. Ако е имало бой между Данчо и Христо, Васил нямаше да ти остави да се бият, а щеше да ги раздели. Той не би застанал на страната на сина си, за да победят Йордан. Той бе много уравновесен мъж" твърдят техни близки. 

Коментират се и няколко случая на проявена агресия от страна на Таков. Строители, които работели на къщата му в Скутаре, си тръгнали след скандал, а не след дълго бусът им изгорял. "През лятото се похвали, че вече няма да му се налага да се бие по светофарите, защото вече имал пистолет" разказва пловдивчанин от обкръжението на Таков. Преди няколко месеца тенис треньор го заварил да удря млада жена близо до кортовете на Гребната база. "Самият факт , че до такова жестоко престъпление се е стигнало сред някакъв безмислен спор за кафе автомат идва да покаже колко дребнав и отмъстителен е този мъж" коментира той. 

Десет дни преди убийството е имало сблъсък между Христо и Йордан след спор за кафе. "Ицо каза, че са се сборичкали, но до бой не се е стигнало" разказва приятел на Ботев. Според него нито Васил, нито сина му са очаквали Йордан да извади пистолет срещу тях. 

"Те бяха наясно със зависта, която той таеше към семейството и която на моменти избиваше в различни ситуации, но в крайна сметка в бизнеса отношенията им бяха точни, а все пак бяха една кръв. Никога не са се страхували от него!" коментират клиенти на фирмата. 

Съжалявам! Нямах избор, само Господ ми помогна. Беше страшно и ужасно. Искам да се прибера вкъщи! Има опасност за семейството ми”, заяви пред съда Йордан Таков, но магистратите отказаха да му дадат по-лека мярка за неотклонение и го задържаха в ареста. 

Според адвокатът му Стефан Левашки Таков е бил добронамерен и е разказал подробно за ситуацията. "Има свидетел как двама бият Йордан, единият  нанася удари с желязо върху моя клиент, като били на кълбо на земята. При преглед се установяват рани по Йордан", каза защитникът. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативен съд. 

Двойното убийство в Гагарин: 7 изстрела в главите - самоотбрана или екзекуция?Убиецът и жертвите му- тъмно минало, връзки с групировки и наказателни бригади