Хасковският окръжен съд потвърди присъдата на ДАИ-джията, който бе заснет, докато взима рушвет. Случаят нашумя през 2015 година, когато инспектор Петър Василев бе уличен от турски гражданин, от когото поискал 20 евро, за да не провери документите му. Тогава Василев бе осъден на пробация, но последва обжалване. В резултат делото бе върнато за преразглеждане от магистратите. 

На 30 май 2015 година инспекторът изпълнявал служебните си задължения, като спирал за проверка тежкотоварни автомобили между 97-и и 144-и км. на Автомагистрала "Марица". Всички камиони, които току що били пресекли ГКПП "Капитан Андреево", подлежали на проверка. Подсъдимият вдигнал стоп палката срещу три последователно движещи се превозни средства - "Волво", "МАН" и "Мерцедес" и ги отбил от пътя, така че да спрат за престой непосредствено едно зад друго. 

Още докато Василев вървял към автомобила, шофьорът на "Волво"-то отворил прозореца и го уверил, че всичко е изрядно. В резултат инспекторът не извършил проверка, а просто махнал с ръка и му указал да продължи движението си. След това извършил проверка на документите на паркиралия зад него камион, поставил печат на тахошайбата и го освободил. 

Преди да започне проверката, шофьорът на третия камион, марка "Мерцедес", включил камерата на телефона си и успял да запише целия разговор. Когато стигнал до превозното средство, двамата с водача, който бил чужденец, се поздравили на турски език. Държавният служител обяснил, че според него има технически проблем с автомобила. Шофьорът обаче възразил, че превозното средство било чисто ново. 

Тогава Василев казал „Давай да видим тоя диск тука". Турският гражданин отговорил „Какво да ти дам? Пари ли?". На последното получил отговор „Ам, ко искаш? Контрол ли да ти правя?".

Разбирайки, че от него се очаква да даде пари, за да не бъде бавен по пътя си, свидетелят му посочил банкнота от 10 евро, която се намирала зад конзолата на волана. Инспекторът обаче обяснил, че сумата била твърде малка и поискал нещо "със син цвят". Шофьорът предложил 100 лири, но и това "предложение" било отхвърлено. В крайна сметка му били поискани 20 евро, за да продължи по пътя си. След като получил сумата, инспекторът поставил печат на извлечението от тахографа и пожелал лек път. 

На следващия ден тираджията коментирал случката със свой колега, по време на престоя си в Белград. Показал му и видеозаписа. Тогава приятелят му предложил да качат заснетия запис в интернет. За кратко време видеото добило голяма популярност и дори било излъчено в новинарска емисия на наша телевизия. След това прокуратурата в Хасково се самосезирала. 

Към веществените доказателства бил приобщен именно въпросният запис, като била назначена и експертиза. Вещите лица били убедени в автентичността на видеоматериала, но не могли да дадат категоричен отговор дали гласът, който се чува, е на подсъдимия. От голямо значение бил и фактът, че диалогът между двамата се водил на турски език. В хода на досъдебното производство и съдебното следствие били разпитани няколко свидетели, между които и двамата шофьори, спрени за проверка преди турския водач. Показанията им били в унисон с останалите доказателства по делото, е записано в решението на съда. 

Именно скандалният видеозапис бил една от причините първоинстанционната присъда да бъде обжалвана от обвиняемия и защитата му. Според адвоката обвинението не било доказано, тъй като имало противоречия в свидетелските показания. Пред магистратите той изтъкнал и съдебната практика по отношение на видеозаписа, който определил като "тенденциозен". Защитата пледирала обвиняемият да бъде оправдан, а в случай, че бъде признат за виновен, да му бъде наложена пробация. 

На различно мнение бил прокурорът по делото, според когото обвинението било категорично доказано. Той предирал за осъдителна присъда и за наказание "лишаване от свобода" с изпитателен срок, глоба и лишаване от права. 

В последната си дума Петър Василев поискал оправдателна присъда.

Съдът обаче го признал за виновен. Магистратите отчели факта, че действително са налице някои разминавания в показанията, но го отдали на изтеклия продължителен период от време.

"От показанията става ясна порочната практика на служители на автомобилната администрация в цялата страна за спиране на водачите, искане и получаване на неследващи се суми от шофьори, работещи в големите транспортни фирми. В тази връзка е напълно обяснимо използването на техническо средство за запис на срещите им с представители на контролните органи", е записано още в мотивите. Съдът отчел още, че направеният запис е случаен, като от значение бил фактът, че свидетелят и деецът не са се познавали преди и е нямало как шофьорът да знае, че предстои да му бъде поискан подкуп.

В крайна сметка присъдата била потвърдена. Василев ще трябва да изтърпи първоначално наложеното му наказание "пробация" за срок от две години. Освен двете задължителни мерки - регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител, ДАИ-аджията ще трябва да изпълнява и безвъзмезден труд в полза на обществото по 100 часа годишно и през двете години от наказанието. Той ще трябва да заплати глоба в размер на 5 000 лв., както и разходите по делото, възлизащи на 1 170 лв. През идните две години той няма да има право да заема държавна длъжност.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.