Обвинен в трафик на хора българин ще бъде предаден на гръцките власти и съден според законите в южната ни съседка. Това решиха магистратите от Апелативен съд –Пловдив , като потвърди решение на Хасковския окръжен съд и е обвинен в трафик на хора и  неподчинение на полицейски органи в Гърция.

В южната ни съседка за първото престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 15 години за всяко преведено през границата лице, а за неподчинение на полицейски органи – „лишаване от  свобода“ за 6 месеца.

Апелативният съд прецени, че правилно Хасковският окръжен съд е приел, че Европейската заповед за арест отговаря на всички изисквания на закона, поради което подлежи на изпълнение.

Тъй като в случая, заповедта е издадена с цел провеждане на наказателно преследване срещу български гражданин от издаващата държава Република Гърция беше поискана и предоставена гаранция, че след като С. Х. бъде изслушан и наказателното производство срещу него приключи, той ще бъде върнат да изтърпи наказание лишаване от свобода в родината, ако бъде признат за виновен и такова му бъде наложено.

Апелативните магистрати задържаха под стража в съдебната зала исканото лице С. Х., като тази мярка ще остане в сила до фактическото му предаване на съдебните власти в Гърция.