Осъдиха 27-годишен мъж за подпомагане на граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната в Пловдив. На 19 септември 2021 година мъжът подпомогнал петима души, сред които и 15-годишно момче, да преминат през страната в нарушение на закона, като е използвал лек автомобил, марка "Хонда Сивик“ .

П.Ч. е осъден и за това, че на същата дата противозаконно е пречил на орган на властта – полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като осуетил извършване на проверка чрез бягство  с автомобил.

Районен съд – Пловдив е наложил на П.Ч. наказание от 8 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 2 500 лева. Той е признал вината си. Наказанието е наложено след споразумение, одобрено от Районен съд-Пловдив.

По делото е установено, че П.Ч. качил в автомобила си, в района на хасковско село, петимата граждани на Афганистан. Те били преминали границата от Гърция в България по реката, с лодки. Трябвало да стигнат до  София. В района на автомагистрала „Тракия“, близо до  Ихтиман, полицейски служители се опитали да спрат автомобила, но П.Ч. не се подчинил  и обърнал посоката на движение. В района на Пловдив той изоставил автомобила и чуждите граждани и опитал да се укрие. По-късно е заловен от служителите на МВР. Чужденците обяснили, че дали на турски каналджии по 3000 евро с обещанието да стигнат до Сърбия. Петимата граждани на Афганистан са настанени в Миграционен център.

Определението на Районен съд-Пловдив е окончателно.