Пловдивският актьор Даниел Михайлов, който бе задържан за това, че е хвърлял яйца при посещението на здравния министър Костадин Ангелов в Пловдив, отърва трите денонощия задържане в структурно звено на МВР. Преди минути Окръжен съд-Пловдив измени наказанието му, като му наложи глоба в размер 500 лв. Останалата част от решението на първоинстанционния съд е оставена в сила. 
 
Припомняме, че по-рано днес Михайлов и сподвижникът му Валентин Караджов обжалваха наложените им наказания. Пред съда се събраха техни съмишленици, които изразиха недоволството си, определяйки ареста им като "репресия". Самият Караджов се оплака от полицейски тормоз, като заяви, че бил удрян от униформените в ръцете и тялото, а телефонът му бил счупен. 
 
В съдебната зала Михайлов поиска разпити на двама свидетели - Анастас Костов и Стойчо Андреев, както и на униформения, за когото в съдебното решение пише, че е бил замерян с яйца -  охраната на Областна управа Тоско Папанов. Защитата му в лицето на адвокатите Полина Велчева и Росен Рашков поиска и да бъдат прегледани всички записи от видеокамери в района. Искането бе отхвърлено от съдия Светлана Станева, тъй като още пред Районен съд на Михайлов са му били разяснени всички права, но той отказал да се възползва от правото си на защита. 
 
"Смятам, че действията ми не са хулиганстно, а политически протест. Не съм замерял този Тоско, не го познавам, хвърлих едно яйце на входа на плочките на Областна управа. Охранителят беше влязъл в сградата, не съм го замерял. Участвам в протестите от 100 дни и имам неблагоприятни последствия - бях уволнен от Държавен драматичен театър. Това също е полотическа репресия", заяви актьорът. 
 

Защитата му се позовава на правото на свободно изразяване на политическо мнение, а и гражданско такова. В случая става дума за изказване на невербална свободна полритическа позиция, като това е защитено както от българския закон, така и от европейските директиви и съответно – практика.

„Няма нарушено друго право, защитено със закон, няма увреждане на собственост, няма нарушени чужди права, друго лице не е увредено, нито е имало умисъл за такава увреда. Не можем да говорим за хулиганство, когато пред нас е изразяване на политическа позиция”, каза адвокат Рашков, като изчете практика на Европейския съд, касаеща защитата на правото на свободно изразяване. Бе подчертано на няколко пъти, че Даниел  е хвърлил само едно яйце, и то – след като е била затворена втарата на Областна управа при влизането на министъра на здравеопазването.

„Той е имал възможността да замеря лично министъра с яйца, но не го е направил. Видно е, че всичките му действия са просто, за да изкаже политическата си позиция, след като за пореден път му е била затворена врата”, каза адвокат Велчева. Защитата изтъкна и че по делото не е приложена заповедта за арест. Според адвокатите Михайлов бил отведен в съда около 17:30 часа и пожелал да се възползва от правото си на адвокат, но такъв нямало как да му бъде осигурен, заради късния час. 

Защитата изтъкна, че Даниел е участвал през 100-те дни в протестите, действията му са праволинейни и че освен това, вече търпи негативи, като е бил уволнен от държавна институция.

"Смятам, че имам право да протестирам. Моля да отмените решението. Искам да бъда оправдан", каза в последните си думи Даниел. 

В крайна сметка, съдът уважи частично искането му. Задържането бе заменено с глоба, а решението е окончателно. 

"Споделяме доводите на защитата за свободно изразяване на гражданска позиция, но не считаме, че това трябва да става по този начин", заяви председателят на съдебния състав. 

Предстои пред съда да се изправи Валентин Караджов. 

Припомняме, че заседанието бе белязано от протест пред Съдебната палата, а сподвижници на двамата се събраха, за да ги подкрепят. Те обаче не бяха допуснати да влязат в съда. Причината са въведените противоепидемични мерки. На протестиращите им бе обяснено, че, съгласно заповедите за организация на работата в съдебната зала, в залата се допускат единствено страните по делото, вещи лица и свидетели, както и журналисти. 

Протест пред съда! Пловдивчаните, осъдени на тридневен арест, се жалят от полицейски тормозСпоред актьора Даниел Михайлов и сподвижника му Валентин Караджов хвърлянето на яйца е нормален начин да покажеш несъгласие