Бизнесменът Петър Михайлов е бил задържан при международна акция за пране на пари и финансови престъпления, научи TrafficNews. Пловдивчанинът е издирван от съда в Ню Йорк, САЩ, откъдето срещу него има повдигнати шест обвинения, включително за участие в организирана престъпна група. 

Пловдивският апелативен съд днес взе мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Михайлов. По непотвърдена информация акцията по неговото задържане се е провела преди около две седмици. Първоначално Окръжен съд – Пловдив го е оставила в ареста. Въпреки че прокуратурата е поискала да бъде потвърдена мярката за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок до 60 дни спрямо с цел Михайлов да може да се яви пред съда в производство по екстрадиция по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, днес мярката му е изменена и е пуснат под домашен арест. 

От представените от американското министерство на правосъдието документи е видно, че Михайлов се издирва от съд в Ню Йорк, САЩ относно извършването на шест престъпления, за които е повдигнато обвинение срещу исканото лице от страна на американските власти, които представляват престъпения и по смисъла на българското законодателство. Това са престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, пране на пари и участие в организирана престъпна група и за които и в българското законодателство се предвижда наказание лишаване от свобода в размер над една година. Деянията са извършени през периода 2013-2019г.

Според Търговския регистър Михайлов има участие в три фирми, базирани по документи в Пловдив. Основната дейност на дружествата е финансово консултиране и представителство. 

Михайлов е собственик и управител е на "ДЕВИА СИСТЕМС" ЕООД, която се занимава с търговско посредничество и представителство, услуги и консултации, сделки с интелектуална собственост, комисионни и други дейности. Съдружник с мажоритарен дял в капитала е в "ЛЪКШЪРИ БЪЛГЕРИЪН ИСТЕЙТС" ООД, която има предмет на дейност - инвестиции във венчър капитал, както и посредничество и финансиране на предприемачески фирмени проекти в страната и чужбина, финансово консултиране, менажиране и учредяване на фирми. Михайлов е съдружник и управител и в "БЕТТА ИНВЕСТМЪНТ" ООД, която се занимава с препродаване, търговско представителство и посредничество и други дейности.

Според наши източници, пловдивчанинът е част от група за финансови измами. По данни на TrafficNews в други държави са задържани още участници в схемата. 

Апелативните магистрати решиха, че отменят определението на окръжния съд като смятат, че с оглед влошеното здравословно състояние на обвиняемия, семейното му положение, трудовата ангажираност и чистото съдебно минало, изискванията на закона могат да бъдат спазени и с по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимката е илюстративна!