Пловдивски адвокат спъна делото срещу имама, зовял за религиозна омраза и война

Солена глоба грози защитника Александър Попчев

Пловдив 15.10.2020 11:00 3133 1
Пловдивски адвокат спъна делото срещу имама, зовял за религиозна омраза и война

Липсващ адвокат спъна делото срещу Ахмед Муса и още 13 души, осъдени за това, че са проповядвали радикален ислям в Пазарджик. Тази сутрин те се изправиха пред Пловдивския апелативен съд, след като обжалваха наказанията си. Припомняме, че Муса бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода. Сподвижниците му Ангел Симов и Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно. Единствената жена сред обвиняемите - Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Именно защитникът на Ангелова не се яви в съдебната зала днес. Адвокат Александър Попчев е депозирал заявление, в което е посочил, че се налага да отсъства поради пътуване. Магистратите обаче определиха информацията в него като изключително пестелива. От документа не ставало ясно дали неявяването му се дължи на уважителна причина и от какъв характер е пътуването. Освен това, Попчев не е посочил дали е закупил билетите си преди или след като е получил призовка на 14 септември. Подзащитната му обаче заяви, че държи на присъствието му. 

Така ход на делото не бе даден. Заседанието бе отложено за друга дата, а адвокат Попчев бе глобен с 1 000 лв. Санкцията може да бъде отменена, ако той посочи уважителна причина за неявяването си. 

Припомняме, че подсъдимите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 година. Имамът Муса и другите участници проповядвали религиозна омраза и нетърпимост и призовавали към война в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик.

Според виновниците присъдите са прекалено сурови. Освен това смятат, че не са извършили престъпление, тъй като са споделяли публикации онлайн.

По време на делото е направена експертиза на черен флаг, който се смята, че принадлежи на терористичната организация "Ислямска Държава".

7,5 г. затвор за имама Ахмед Муса, още 12 отиват зад решеткитеЕдинствената жена сред задържаните проповедници се отърва с условна присъда

Изпрати новина