51-годишната пловдивчанка Силвия Маринова е задържана за множество измами, свързани с Националния осигурителен институт. Днес жената бе доведена с белезници в съда, където ще бъде разгледана мярката й за неотклонение. Срещу нея има подадени жалби от 10 души, които са й платили, за да им направи пълен комплект документи за пенсия. 

Силвия Маринова е работела по схемата на  Александрина Георгиева, която бе арестувана пред декември. Тя и съпругът й бяха обвинени, че са източили 3 милиона лева от НОИ. Георгиева също предлагала  услуги по приготовление на пълната документация за пенсиониране. Съгласно закона, на тези, на които осигурителният стаж не е достигал, тя е оферирала закупуването му. Така гражданите са давали суми между 3000 и 15 000 лева на жената, за да си купят необходимия стаж, но вместо да внесе парите в НАП, Александрина прибирала парите за себе си. За целите на схемата тя съставяла фалшиви УП-та за трудов стаж в различни фирми. 

Жалбите срещу Силвия Маринова са постъпили през 2014. След продължително разследване, срещу Маринова били повдигнати обвинения, но тогава тя решила да избяга. Дълго време се укривала от правосъдието, но вчера е заловена близо до Пловдив. 

Очаквайте подробности!